Diari La Veu del País Valencià
Puig assumeix les competències d’Habitatge amb l’objectiu d’invertir cada dia més en mobilitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assumit aquest dimecres les competències de la conselleria d’Habitatge a causa de la baixa per maternitat de la titular del departament, Maria José Salvador. Davant la “marginació” a què els pressupostos generals de l’Estat sotmeten el País Valencià, especialment en matèria de transport, Puig ha anunciat que des de la conselleria treballen per a “invertir cada dia més en mobilitat”.

En aquest sentit, el president ha criticat que el projecte de pressupostos “ha arribat tard i malament” i no compleix amb el que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i els ministres “havien promés”. Per a Puig “es tracta de la constatació que els valencians no tenen els mateixos drets i oportunitats” que la resta de ciutadans de l’Estat i ha assegurat que “així no es pot continuar”. Ha lamentat que des de Madrid s’havien promés 1.400 milions d’euros per a transport en 9 anys i que per a 2018 no hi ha pressupostats ni 50.

Segons els càlculs del president, l’Estat necessitarà 70 anys per a aportar al País Valencià el que havia promés. És per això que Puig ha informat d’una reunió amb tots els municipis afectats per la manca d’inversió en el transport metropolità d’autobusos (EMT), així com els afectats pels trens de rodalies, que tampoc estan inclosos en els pressupostos estatals.

Així, Puig ha demanat a l’Estat una “lleialtat d’anada i tornada” perquè l’Estat corresponga amb la lleialtat i la col·laboració que “sempre” els ofereix la Generalitat. De tota manera, el cap del Consell ha insistit que continuaran lluitant per a combatre l’infrafinançament i la infrainversió que pateix el territori valencià.

Plans d’acció de la Conselleria

Amb la baixa per maternitat de la consellera Salvador, Puig ha assumit les competències del departament d’Habitatge i ha traslladat la seua “plena confiança” en l’equip de la conselleria. Les intencions del president són “no molestar” en els projectes ja començats, atorgar ajudes i continuar les tasques de planificació de polítiques que ha estat portant a terme la consellera Salvador. Puig ha lloat la tasca de la titular del departament, a qui ha desitjat el millor en aquestos moments, i ha fet balanç de les properes actuacions de la conselleria.

En aquest sentit, ha anunciat que desenvoluparan un pla de transparència en la gestió urbanística que permeta fer les coses “més ràpid, però bé”, amb l’objectiu d’agilitzar els tràmits de diversos projectes. Preguntat per si en aquest pla es preveu agilitzat els tràmits de Puerto Mediterráneo i del Parc Sagunt II, Puig ha assenyalat que “s’engloben tots aquells projectes que complisquen la legalitat”. En referència a Puerto Mediterráneo ha explicat que ser respectuós amb el medi ambient és compatible amb el fet de tindre disposició per a les inversions. I pel que fa a Parc Sagunt ha lloat que sota el seu govern es va “desbloquejar” la primera fase del polígon i que en la segona continuen aterrant empreses importants, com és el cas d’Importaco aquesta mateixa setmana.

D’altra banda, entre les actuacions d’Habitatge a curt termini destaca la culminació del Mapa Concesional del Transport Públic, gràcies al qual els usuaris podran arribar als hospitals i als centres educatius amb més facilitat. També es desenvoluparà el programa Uneix, que comptarà amb la col·laboració de les universitats.

Pel que fa al Pla Estatal de Vivenda, Puig ha instat el govern espanyol a accelerar la signatura del conveni amb la Generalitat per a poder posar-lo en funcionament. “En l’any de la Lotup”, el president ha informat de la signatura de convenis per a rehabilitació urbana amb els ajuntaments d’Alacant, Sogorb (Alt Palància), Almussafes, Alafarb (la Ribera), Llíria (Camp de Túria) i Ontinyent (Vall d’Albaida). Finalment, pel que fa a València, Puig ha anunciat la licitació de la primera part del projecte per a connectar el barri de Natzaret amb la ciutat mitjançant la línia T10 (l’antiga T2).

Comparteix

Icona de pantalla completa