Diari La Veu del País Valencià
El director de Canvi Climàtic del PPCV s’enfronta a nou anys de presó per encarregar ‘informes fantasma’

Jorge Lamparero, exdirector general de Canvi Climàtic amb el PP, s’enfronta a nou anys de presó acusat de desviar 48.719 euros en informes fantasma elaborats per una empresa controlada i dirigida per l’empresari Rafael Parra. L’excap d’Àrea de Qualitat Ambiental Francisco Segura validava presumptament els treballs malgrat que no s’efectuaven.

Els tres acusats s’han assegut en la banqueta de la secció quarta de l’Audiència Provincial de València per delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa i falsedat en documentació oficial i mercantil. Tots tres han negat els fets que se’ls atribueixen.

Segura estava sota la direcció de Lamparero en la Conselleria i, segons recull la qualificació provisional, tots dos van decidir afavorir a través de contractacions fictícies l’empresa Asesores Económicos Públicos S.L., que estava controlada per Rafael Parra. Parra, sempre segons el mateix escrit fiscal, estava casat amb una funcionària la germana de la qual treballava com a secretària de Lamparero.

Així, amb la “sola” intenció d’afavorir econòmicament la societat, i en perjudici dels fons públics, Lamparero, en la seua qualitat de director general per al Canvi Climàtic, i d’acord amb les competències que tenia, va contractar fraudulentament Asesores Económicos Públicos S.L. en 2008 sense publicitat ni concurrència per a una assistència tècnica en el projecte ‘Perspectives de l’Administració Local en el desenvolupament de la Llei 2/2006’ per 12.000 euros. Segura va certificar la realitat dels treballs malgrat que no s’havien confeccionat.

Un any més tard, en 2009, amb la mateixa “intenció fraudulenta”, es va intentar simular una contractació pública, tot i que estava adjudicat el contracte a Asesores Económicos Públicos S.L. D’aquesta manera, es va convidar l’associació sense ànim de lucre Academia Valenciana de Juristas, controlada per Sancho Sempere, que mantenia una relació d’amistat i col·laboració amb Parra, i a una altra mercantil perquè oferiren una proposta. “Res d’això responia a una vertadera i real contractació pública”, postil·la el fiscal. L’import d’aquests treballs va ascendir a 20.416 euros.

Amb aquesta dinàmica, uns mesos més tard Asesores Económicos Públicos S.L. va emetre una altra factura per 8.152 euros per ‘Revisió i contrast de la legislació en altres autonomies en matèria d’activitats qualificades’, certificant Segura que s’havia realitzat el treball malgrat que no es va lliurar cap informe ni document escrit que ho avalara.

Finalment, l’empresa va facturar en 2010 un total de 8.151 euros sota el concepte ‘Elaboració d’activitats realitzades entorn a les perspectives de l’Administració Local de la Llei 2/2006’; com en les altres ocasions, Segura va certificar l’elaboració del treball malgrat la seua inexistència i Lamparero va signar l’ordre de pagament. El total de la quantitat desviada de la Generalitat va ascendir a 48.719 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa