Diari La Veu del País Valencià
Tretze rapers denuncien la deriva repressiva de l’Estat amb la cançó ‘Los borbones son unos ladrones’

Resposta col·lectiva del món del hip hop. 13 artistes consagrats del rap estatal s’han unit per a denunciar el que consideren que és una “deriva repressiva de l’Estat” amb la cançó i el videoclip coral Los borbones son unos ladrones, enregistrat a la presó La Model de Barcelona. Segons un comunicat de la discogràfica Propaganda pel Fet, el clip, que s’estrena aquest dilluns, recull les lletres condemnades als casos Valtonyc, Hasél i La Insurgencia per a “reptar la maquinària judicial mitjançant l’assumpció col·lectiva de les responsabilitats penals”. El títol triat per aquesta cançó s’ha extret del tema No al Borbó de Valtonyc, pel qual el raper mallorquí ha estat sentenciat a 3 anys i 6 mesos de presó. Els seus impulsors reivindiquen que el hip hop “és i serà un clam col·lectiu de denúncia i d’empoderament“.

Aquesta iniciativa va nàixer el 20 de febrer arran d’una piulada viral de Pau Llonch, un dels MCs d’At Versaris, i ha aconseguit coordinar i aglutinar una resposta col·lectiva del món del hip hop. De fet, hi han participat artistes de totes les disciplines d’aquest corrent musical com ara cantants de rap, turntablism, grafiters o break-dancers, que donen forma a una proposta de denúncia que se suma a la campanya del col·lectiu #NoCallarem.

Entre els tretze artistes que s’han sumat a aquesta cançó denúncia hi ha Frank T, Elphomega, Def Con Dos o Rapsusklei, que prenen partit al costat de bandes joves, consolidades i també emergents com Los Chikos del Maíz, La Raíz, ZOO, Machete en Boca o Tríbade. A més, ha comptat amb la participació de l’estrella de l’underground sud-americà Sara Hebe, des de l’Argentina.

La Model, escenari del videoclip

El videoclip que acompanya el llançament de Los borbones son unos ladrones s’ha enregistrat a la presó Model de Barcelona i ha comptat amb la participació de grups com Txarango, Gossos, KOP, Pirat’s Sound Sistema, Companyia Elèctrica Dharma i Smoking Souls, entre molts altres que també han volgut alçar la veu contra la censura. Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de cooperatives del sector musical i cultural del país com Que Soni, Versembrant o Propaganda pel fet!. El beat d’aquesta cançó ha estat creat pels músics Juan Pablo Balcazar (baix), Clara Peya (piano), Antonio Torres Vega (bateria) i Roger Martínez Solé (saxo).

La difusió de Los borbones son unos ladrones es fa a través de la pàgina de Facebook i del compte de Twitter de Say It Loud Cat i del canal de vídeos de Propaganda pel fet! a Youtube. A més, està disponible en format àudio en streaming a la plataforma Bandcamp, que inclou l’opció de descàrrega prèvia aportació econòmica voluntària. També estarà disponible en Spotify, AppleMusic i en fins a 73 punts més de distribució digital.

L’import íntegre de la recaptació d’aquest projecte, una vegada recuperada la inversió avançada en la despesa de fungibles i logística de la producció del projecte, es destinarà directament als diferents grups de suport a les represàlies per rapejar.

Comparteix

Icona de pantalla completa