Diari La Veu del País Valencià
Torrent convoca el ple d’investidura de Sànchez per a divendres

El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat el ple d’investidura de Jordi Sànchez per a divendres a les 10 del matí i ha instat el Tribunal Suprem a garantir els drets polítics del candidat. De fet, a través d’un escrit dirigit al Tribunal Suprem, Torrent l’informa de la resolució del Comité de Drets Humans de les Nacions Unides del passat 23 de març que insta l’estat espanyol a prendre “totes les mesures necessàries per a garantir els drets polítics” de Sànchez.

Per a Torrent, “la concessió de les mesures cautelars implica una obligació de resultat a tots els poders de l’Estat i exigeix que s’habiliten els mecanismes necessaris perquè el diputat Jordi Sànchez puga sotmetre’s al debat d’investidura”. A més, Torrent alerta que si el Suprem no dóna compliment a la resolució de l’ONU, s’estaria produint un “dany irreparable als drets polítics” de Sànchez i l’estat espanyol estaria “incomplint” les seues obligacions internacionals.

El jutge del Suprem Pablo Llarena va rebutjar que Sànchez poguera eixir de Soto del Real per a assistir al seu ple d’investidura previst per al 12 de març. Però uns dies més tard, les Nacions Unides van respondre una queixa presentada per la defensa de Sànchez fixant mesures cautelars. És precisament aquesta resolució la que Torrent ha enviat aquest dilluns al Suprem.

En la carta, el president del Parlament argumenta que la presó preventiva de Sànchez “no es pot utilitzar per a limitar el legítim exercici dels seus drets polítics” i, per tant, que no comporta la privació del dret al sufragi passiu que inclou el dret a ser escollit president de la Generalitat. Segons defensa Torrent, “la concessió de les mesures cautelars per part del Comité de Drets Humans de les Nacions Unides implica una obligació de resultat a tots els poders de l’Estat i exigeix que s’habilitin els mecanismes necessaris perquè el diputat Jordi Sànchez pugui sotmetre’s al debat d’investidura”.

A més, afegeix que “en el cas que el Tribunal Suprem no donés compliment a la resolució, s’estaria produint un dany irreparable als drets polítics del diputat Jordi Sànchez, i l’estat espanyol estaria incomplint les seves obligacions internacionals”, que segons apunta, també ha de garantir el poder judicial d’acord amb els articles 10.2 i 96 de la Constitució.

La demanda de la defensa de Sànchez a les Nacions Unides argumenta, segons apunta Torrent, que es vulnera l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics quan se’l priva del dret a sotmetre’s a un debat d’investidura. Torrent conclou la carta assegurant que està convençut que Llarena adoptarà les “mesures necessàries” perquè Sànchez puga sotmetre’s al debat d’investidura.

Per a ser investit en primera votació, Sànchez necessitaria el suport de la majoria absoluta del ple del Parlament, és a dir, de 68 diputats. En cas de no superar aquesta primera votació, el candidat es pot sotmetre a una segona votació en què n’hi hauria prou amb la majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. Tenint en compte que Cs, PSC, Comuns i PP sumen 65 diputats, Sànchez n’hauria d’aconseguir 66. Per tant, seria imprescindible que els diputats Carles Puigdemont i Toni Comín puguen delegar el vot per a no dependre dels vots de la CUP, que es manté en l’abstenció.

Comparteix

Icona de pantalla completa