Diari La Veu del País Valencià
La UPV expedienta els pirates que van falsejar les seues notes i posa en quarantena les qualificacions

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha obert un expedient disciplinari als dos estudiants que presumptament van accedir il·legalment al sistema informàtic per a canviar les seues notes –i que van ser detinguts per açò– i ha deixat les seues qualificacions en quarantena fins que “es diluciden les conseqüències” d’aquestos fets, tant en el procediment intern de la universitat com en la recerca policial i en possibles repercussions judicials.

Així ho ha explicat a Europa Press el vicerector d’Alumnat de la Politècnica, José Luis Cueto, que ha incidit en la “completa sintonia i col·laboració” de la universitat valenciana amb la Policia Nacional, que ha dut a terme la recerca.

Les investigacions van començar després de la troballa d’un dispositiu espia tipus keylogger en un dels ordinadors de la universitat. Es tracta d’un programari capaç d’interceptar i guardar les pulsacions realitzades al teclat d’un equip informàtic sense que l’usuari ho detecte. No obstant açò, Cueto ha recalcat que no és un sistema sofisticat ni difícil d’aconseguir, sinó que es limita a un aparell amb aspecte similar al d’un llapis de memòria que es col·loca en l’ordinador, per la qual cosa no entenen que hi haguera una fallada del sistema. En aquest sentit, ha apuntat, va ser la unitat de Sistemes d’Informació i Comunicació de la UPV –l’àrea encarregada dels temes de ciberseguretat de l’entitat educativa– la que va alertar el passat 1 de febrer d’anomalies, cosa que va engegar els protocols de seguretat de la universitat.

Denúncies dels professors afectats

Els vicerectorats de Continguts Digitals i Alumnat van mantenir una reunió amb els docents que podien haver sigut afectats per l’acció dels pirates i se’ls va assessorar perquè puguen interposar les corresponents denúncies, ja que les presumptes irregularitats comeses pels estudiants “transcendeixen l’àmbit acadèmic”. De fet, els joves van ser detinguts com a presumptes autors dels delictes d’accés il·lícit a dades i programes informàtics, danys informàtics, descobriment i revelació de secrets, usurpació d’estat civil i falsedat de document públic.

Cueto ha ressaltat que durant tot aquest temps la universitat ha guardat una gran “prudència” perquè és important que aquest procés tinga una resolució “exemplar”, ja que es tracta d’alguna cosa “molt greu que incompleix els principis elementals d’honestedat”. “No és solament un tema de picardia”, ha asseverat el vicerector, que ha apuntat que no hi ha en l’historial de la institució un tema d’aquesta gravetat. Ha subratllat que van ser els recursos de la universitat els que van detectar les anomalies i que, de manera paral·lela al treball policial i les conseqüències que puga tenir per la via judicial, la Universitat Politècnica va obrir ja a principis de març el corresponent expedient.

Els estudiants no poden ser expulsats mentre no hi haja una conclusió d’aquest expedient i del procés extern però el que sí que s’ha adoptat és una cautelar signada pel rector de les seues notes, de manera que les qualificacions d’aquestos alumnes queden “en quarantena, congelades”, fins que tot s’aclarisca.

Xarxa TOR

D’acord a la recerca policial, els agents van esbrinar que els sospitosos suposadament es van apropiar de les claus d’uns 40 professors, a través de les quals van accedir als seus comptes personals de la intranet de la universitat i als seus correus electrònics des d’una sèrie d’adreces IP relacionades amb la xarxa TOR. Aquesta és una xarxa de comunicacions distribuïda per sobre de la capa d’internet, de manera que mai es revelen les dades dels usuaris que la utilitzen i es manté com una xarxa privada i anònima.

Els policies van esbrinar que les qualificacions de molts exàmens i treballs suspesos en un primer moment posteriorment apareixien com a aprovats amb una bona nota en les actes. Per a açò, presumptament, interceptaven el missatge d’avís de canvi de nota que el sistema informàtic enviava al docent, de manera que evitaven que aquest es percatara.

Les notes finals eren publicades a les actes oficials sense que ningú es percatara del frau. Els agents van constatar la identitat dels sospitosos, que van ser detinguts com a presumptes autors dels delictes d’accés il·lícit a dades i programes informàtics, danys informàtics, descobriment i revelació de secrets, usurpació d’estat civil i falsedat de document públic.

Els joves, sense antecedents policials, van ser posats en llibertat, no sense abans ser advertits de l’obligació de comparéixer davant l’autoritat judicial quan siguen requerits.

Comparteix

Icona de pantalla completa