Diari La Veu del País Valencià
Montón i altres consellers de Sanitat denuncien que el Ministeri usa els professionals mèdics com a instrument polític

Els consellers de Sanitat i Salut de les huit comunitats governades pel PSOE –Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, el País Valencià, Aragó, les Balears, Astúries i Cantàbria– no assistiran la setmana vinent a la Conferència Mèdica que ha convocat la ministra Dolors Montserrat per a estudiar propostes de millora en les condicions laborals i desenvolupament professional d’aquest col·lectiu.

En una carta conjunta, els dirigents han informat la ministra de la seua absència en la reunió prevista per a dimecres 11 d’abril, encara que fonts consultades per Europa Press han dit que, almenys d’algunes d’aquestes autonomies, sí que acudiran representants de menor rang. Entre els motius d’aquesta absència, els consellers argumenten que l’ordre del dia no ha sigut consensuat i que en la trobada només estarà representada part de la professió mèdica.

“No hem participat en la discussió dels temes a debatre ni en l’oportunitat de la convocatòria quan existeixen importants llacunes per resoldre encara respecte del futur immediat del SNS [sistema nacional de salut]”, segons expliquen en la carta a què ha tingut accés Europa Press i en la qual també denuncien que sense parlar prèviament sobre finançament “difícilment es pot obrir un diàleg a futur sobre les condicions d’ocupació dels professionals”.

A més, critiquen que el Ministeri està fent un “ús partidista” d’aquests fòrums “tractant de posar les Conselleries com a parapet de la seua falta d’iniciativa” i les professions com a “instrument polític”, amb les quals asseguren que ja tenen els seus “propis mecanismes d’interlocució”.

Dues absències “d’impacte”

Fa unes setmanes, 11 consellers autonòmics –els 8 del PSOE, més Canàries, el País Basc i Galícia– ja no van acudir a la Conferència Infermera. De fet, davant aquesta situació la ministra va decidir posposar-la per a fer-la coincidir amb el pròxim ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), encara sense data malgrat que la seua voluntat és que tinga lloc abans de finals d’abril.

D’aquesta manera, segons va explicar Montserrat, es garantiria la presència de tots els consellers com reclamava la professió infermera, al·legant que s’havien compromés a això en un Interterritorial previ. La ministra es va mostrar llavors “convençudíssima” que la Conferència Mèdica comptaria amb tots els consellers autonòmics per l'”impacte” de la seua absència en la d’infermeria.

Ambdues reunions formen part del compromís adquirit pel Ministeri amb les dues professions majoritàries del SNS de celebrar dues conferències sectorials i monogràfiques amb les comunitats autònomes per a estudiar propostes de millora en les seues condicions laborals i desenvolupament professional.

Comparteix

Icona de pantalla completa