Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la modificació de la Llei de Salut que dóna preferència a la gestió pública directa

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous la modificació de la Llei de Salut de la Comunitat Valenciana de 2014, en la qual es dóna preferència a la gestió sanitària directa i de caràcter públic, sense excloure la col·laboració de la sanitat privada com a complement. La llei ha sigut aprovada gràcies als vots favorables dels diputats del PSPV-PSOE, Compromís i Podem, i amb l’abstenció del PP i de Ciutadans.

La nova norma dóna preferència a la gestió directa, perquè es considera que és el sistema que dóna “major garantia d’universalitat, d’accessibilitat, d’equitat, de no discriminació i de no demora en l’accés” de la ciutadania als serveis sanitaris i de salut pública. La llei determina que, solament en casos excepcionals, i quan es justifique degudament “la seua estricta necessitat”, serà possible acudir a la gestió indirecta dels serveis sanitaris públics, ja que l’opció preferent per la gestió pública directa no és per si mateixa excloent.

La reforma també recull un apartat dedicat a la salut mental, preveu la creació de l’Observatori Valencià de Salut per a proporcionar informació rellevant en aquesta matèria i inclou drets com el dels pacients a estar acompanyats per un familiar, fins i tot en les ambulàncies.

El socialista Ignacio Subías ha afirmat que aquesta llei “necessària” defensa els interessos públics i els drets dels ciutadans, “en contraposició amb un PP que defensa els interessos privats sense pensar en la majoria dels ciutadans” i defensa un model que recupera drets que van ser “retallats” durant molt temps.

Isaura Navarro, de Compromís, ha manifestat que aquesta llei és “fonamental, millora moltíssim la llei que va fer el Consell del PP en 2014 i garanteix drets, en contrast amb un PP a qui li preocupa el benefici econòmic dels seus amics”.

El diputat de Podem Daniel Geffner ha assegurat que aquesta llei és “més adequada” per a afrontar els reptes de la sanitat pública valenciana i que compte amb els recursos necessaris per a garantir l’atenció adequada i d’acord amb una societat avançada, i avança en la protecció de la salut “com a dret i no com a negoci”.

El diputat del PP José Juan Zaplana ha demanat la dimissió de la consellera de Sanitat, Carmen Montón, a la qual se li ha canviat el text [de la llei] que va presentar inicialment, i ha agregat que aquesta norma és “un brindis al sol”. A més, ha asseverat que, “davant els problemes amb els historials clínics dels pacients de la Ribera, Sanitat ha buscat una empresa que pague les llicències a Microsoft, denominada Seidor, que està vinculada al cunyat de l’expresident de la generalitat catalana Artur Mas i investigada per blanqueig de 450 milions d’euros”.

Per la seua banda, el diputat de Ciutadans Juan Córdoba ha mostrat la seua “decepció” per aquesta norma, ja que “encara que era una gran oportunitat per a avançar i modernitzar la llei més important” de la sanitat valenciana, la “falta de consens” ha impedit fer una llei “més ambiciosa i més realista” i s’ha “imposat la ideologia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa