La Generalitat demana a Foment que explique per què els pressupostos no inclouen el Pla de Rodalia

El govern valencià considera que amb la inversió assignada caldrien 29 anys per a executar el pla anunciat per a 9 anys
/ València
5 abril 2018 01:00h
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha presentat a València el Pla de Rodalia amb les inversions per al període 2017-2025.

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha remés un escrit al Ministeri de Foment perquè convoque de "forma urgent" la Comissió de Seguiment prevista en el Pla de Rodalia perquè el ministre Íñigo de la Serna explique "per què les actuacions anunciades no es reflecteixen en els pressupostos per a 2018 que ha presentat el govern d'Espanya". Així ho ha explicat el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, que ha assenyalat que és "urgent que el ministre done explicacions davant uns pressupostos que obliden la major part de les actuacions promeses perquè han passat quatre mesos i el Pla de Rodalia ja ha quedat en paper mullat". 

De fet, Domingo es pregunta "com és possible que els pressupostos de 2018 solament assignen 50 milions per als rodalia de la Comunitat, quan Foment va anunciar més de 1.400 milions per a nou anys". És més, ha advertit que "amb aquest escàs ritme inversor, amb una assignació anual de 50 milions, es necessitarien com a mínim 29 anys per a executar el pla anunciat per a 9 anys". Una situació que ha descrit com a "molt preocupant" i que mereix una "explicació per part del govern d'Espanya". 

En aquest sentit, Domingo lamenta que "solament es preveuen xicotetes partides com, per exemple, per als rodalia de Castelló amb 956.000 euros o per a la duplicació de la via Cullera-Gandia uns escassos 150.000 euros, així com per al Tren de la Costa, amb uns 200.000 euros, i per als rodalia d'Alacant solament 100.000". El Consell denuncia que "la situació s'agreuja en casos com els de la línia Xàtiva-Alcoi, on desapareix qualsevol inversió en els pressupostos de 2018, o per a l'electrificació i millora de la C3, on no apareix cap partida, quan el Pla de Rodalia preveu 320 milions d'euros". 

Totes aquestes xifres estan "molt allunyades del que va anunciar el Ministeri de Foment quan va presentar en desembre el Pla de Rodalia xifrat en més de 1.400 milions d'euros". Per tant, des de la Generalitat consideren que "és necessari que donen la cara i expliquen als valencians per què aquests pressupostos que han presentat no inclouen allò promés en el Pla de Rodalia". Per això, ha instat el govern a "augmentar via esmenes aquestes partides destinades al Pla de Rodalia i a fer creïble allò al que en desembre de 2017 es va comprometre públicament el ministre de Foment", ha indicat.

next