Diari La Veu del País Valencià
El Consorci de Museus busca 30 artistes per a treballar l’art contemporani a les aules

El Consorci de Museus ha llançat la segona edició de la seua convocatòria ‘Resistències artístiques’ destinada a la producció artística en entorns educatius, que seleccionarà 30 projectes per al seu desenvolupament en almenys 30 centres del territori valencià.

El termini per a la presentació de sol·licituds s’obrirà l’endemà de la seua publicació al DOGV i finalitzarà el 6 de maig de 2018. “En la seua segona edició, la convocatòria ‘Resistències artístiques’ s’amplia per a arribar el pròxim curs 2018-2019 a un nombre més gran de centres a Castelló, València i Alacant”, va destacar el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

Aquesta edició compta amb un pressupost de 252.000 euros; és la convocatòria de perfil educatiu amb més inversió de totes les realitzades per la institució museística, va destacar el Consorci de Museus aquest dimecres. Pérez Pont va ressaltar que l’objectiu és incorporar els llenguatges de la creació contemporània en els processos d’aprenentatge i ampliar l’àmbit professional dels creadors mitjançant la producció de projectes artístics col·laboratius als centres educatius valencians. Una de les principals finalitats del programa és facilitar la comprensió i reflexió al voltant de la creació contemporània, ja que entenen l’educació artística com una eina primordial en els processos d’aprenentatge.

El projecte pretén augmentar la participació dels centres educatius, passant dels 11 que ho van fer en l’anterior convocatòria a 30. “Després d’una primera edició de la qual finalment s’han pogut beneficiar un total d’11 centres educatius, hem pogut comprovar junt amb la comunitat escolar l’interés d’aquest tipus d’iniciatives que promouen la innovació en les pedagogies actuals”, va assenyalar Pérez Pont.

El director del Consorci de Museus va anunciar també que, pròximament, amb l’ajuda del CEFIRE artisticoexpressiu, es llançarà una convocatòria oberta per demarcacions perquè els centres educatius puguen sol·licitar els projectes. La convocatòria ‘Resistències artístiques’ seleccionarà per al pròxim curs escolar trenta projectes i almenys la meitat d’aquests correspondran a creadors amb arrelament al territori valencià.

Característiques de la Convocatòria

Poden optar a la convocatòria creadors, a títol individual o en col·lectiu, que duguen a terme el seu treball en el camp de les pràctiques participatives, relacionals o col·laboratives i pedagogies crítiques. La convocatòria busca crear entorns de treball col·laboratius que unisquen art i educació. Els projectes han d’involucrar la comunitat educativa considerant tant els estudiants com els professors agents actius d’un procés de creació artística contemporània, participatiu i relacional, mitjançant el qual atendre les demandes i necessitats d’una determinada comunitat escolar.

Els objectius dels projectes seran: visibilitzar la situació dels entorns escolars mitjançant l’aplicació de processos de creació artística contemporània, fomentar la creació artística contemporània com a eina d’anàlisi i reflexió de problemàtiques socials, polítiques o de gènere en l’àmbit escolar, així com promoure la capacitat social de resoldre problemes mitjançant el treball en comunitat i establir relacions entre la creació artística contemporània i els àmbits d’educació formal.

En els projectes es valorarà tant la seua adequació als objectius de la convocatòria com la seua qualitat artística i educativa, a més de la viabilitat pressupostària del projecte, el seu caràcter innovador i la trajectòria del creador sol·licitant.

Els projectes tindran una duració temporal de tres mesos i es duran a terme als centres escolars adherits a aquest programa entre els mesos de setembre de 2018 i juny de 2019. Poden utilitzar, segons el projecte i les seues necessitats, les instal·lacions disponibles del Museu d’Art Contemporani d’Alacant, del Centre del Carme de València i del Museu de Belles Arts de Castelló.

S’estableix una dotació econòmica total de 252.000 euros, dividida en trenta imports de 8.400 euros per a cada un dels projectes (5.000 euros destinats a la producció del projecte, 3.000 euros en concepte d’honoraris i fins a 400 euros per a desplaçaments).

Per a la valoració i selecció de les sol·licituds presentades queda constituït un jurat d’acord amb el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana, de manera que es garantisca la presència de representants de la societat civil, d’experts en la matèria i del Consorci de Museus. Aquest jurat estarà format per José Luis Pérez Pont (en delegació de la directora general de Cultura i Patrimoni); Pepa Ortiz Romaní, assessora d’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual del CEFIRE artisticoexpressiu (a proposta de CEFIRE artisticoexpressiu); Ana Martínez-Collado, professora d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de Castella-la Manxa (a proposta de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art AVCA), i Carmen María Belmonte, professora de l’IES Lluís Vives (a proposta de l’Associació Valenciana de Professors de Dibuix AVPD).

Comparteix

Icona de pantalla completa