Diari La Veu del País Valencià
Els grups parlamentaris, a favor d’investigar el finançament de tots els partits entre 2007 i 2011

Els grups parlamentaris de Ciutadans, Podem i PSPV s’han mostrat disposats a ampliar l’objecte i la comesa de la proposta per a crear una comissió que investigue el presumpte finançament irregular del PSPV i el Bloc perquè aquesta també indague en els comptes de tots els partits polítics que van tindre participació en les campanyes electorals de 2007 i 2011.

Per la seua banda, el PPCV ha reiterat el seu vistiplau a la creació d’una comissió per a investigar el presumpte finançament irregular del PSPV i el Bloc però ha demanat esperar que s’alce el secret de sumari de la investigació, mentre que Compromís diu que són “els primers interessats” a resoldre aquesta qüestió i mostra el seu suport a la iniciativa.

Així ho han indicat els síndics d’aquestes formacions als passadissos de les Corts, on han valorat la proposta de Ciutadans de crear aquesta comissió després de les informacions sobre un presumpte finançament irregular del PSPV i el Bloc, partit majoritari de Compromís, de les seues campanyes electorals en 2007.

La portaveu de la formació taronja, Mari Carmen Sánchez, ha destacat la voluntat dels grups polítics i ha subratllat la “importància de depurar responsabilitats polítiques” per a investigar “on arriba la trama de Crespo Gomar”. “És un bon començament que no es posen impediments a la transparència. La corrupció és corrupció vinga d’on vinga”, ha remarcat.

Al seu judici, la comissió caldria ampliar-la a tots els partits polítics que estaven en les eleccions de 2007 perquè és “vergonyós” que el PSPV i el Bloc “es tiraren les mans al cap” amb el PPCV mentre feien “exactament el mateix”. Per açò, no descarta la possibilitat d’unir aquesta comissió amb la que ja va ser aprovada per a investigar el finançament del PPCV perquè ambdues s’emmarquen en les mateixes eleccions.

Des de Podem, el seu secretari general, Antonio Estañ, ha secundat aquesta proposta, però ha puntualitzat que no entén que “solament se circumscriga al PSPV i al Bloc”. “Nosaltres ja teníem aprovada una comissió relativa al PPCV en la mateixa etapa i entenem que allò lògic seria trobar una fórmula d’ampliar aquesta comissió perquè s’investigue tothom per les dades d’eixa etapa. Entenem que açò serà més complet”, ha considerat.

Així mateix, Manolo Mata, del PSPV, ha assenyalat que, com que el que s’està coneixent “excedeix de la campanya electoral de 2007 i del PSPV i el Bloc”, la comissió hauria de ser sobre “Crespo Gomar amb els partits polítics que van tindre campanyes electorals fetes per ells i les administracions públiques que van contractar amb ells”. Al seu judici, si Ciutadans no canvia la seua, el “més raonable” seria intentar presentar una altra en aquesta direcció.

Clàusula PPCV-Cs

Per la seua banda, el portaveu de Compromís en la cambra autonòmica valenciana, Fran Ferri, ha posat en valor la “transparència i el bon fer” de la seua formació i s’ha mostrat “d’acord” amb la creació d’aquesta comissió perquè ells són “els primers interessats” que s’aclarisca aquesta situació com, al seu judici, demostra l’obertura d’una investigació interna en el Bloc.

No obstant açò, ha admés que no entén una clàusula que ha incorporat Ciutadans i que assenyala que “les comissions d’investigació anteriors relatives al cas Taula o al finançament de les campanyes del PPCV no s’arribaren a debatre en passar per darrere d’aquesta possible comissió”. “No sabem si açò és un pacte secret PPCV-Ciutadans perquè les qüestions que afecten els populars no s’investiguen en aquest parlament”, ha considerat.

“Prudència”

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha recordat que la seua formació es va mostrar a favor de la iniciativa però ha recalcat que hi ha una investigació judicial en marxa sobre aquesta qüestió i un secret de sumari, per la qual cosa considera “aventurat” iniciar aquesta comissió quan encara no es coneix l’abast ni a qui afecta la investigació. “Seria prudent esperar que s’alce el secret de sumari”, ha considerat.

Comparteix

Icona de pantalla completa