Diari La Veu del País Valencià
Rajoy manté les Arts a la cua de les inversions operístiques amb 600.000 euros per a 2018

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2018 reserva una partida de 600.000 euros per al Palau dels Arts; és a dir, que el coliseu valencià es queda amb la mateixa xifra que en 2017, any en què el teatre d’òpera valencià va experimentar una lleugera pujada respecte als comptes de l’any anterior (2016), quan va rebre 541.000 euros.

En el cas de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), el museu valencià sí que presenta un increment en els PGE d’aquest exercici, fins a arribar els 261.000 euros, enfront dels 171.000 euros que ha rebut de l’Estat en 2017 per a les seues despeses de funcionament. Cal recordar que en 2016 no va rebre cap assignació econòmica.

Aquestes són algunes de les dotacions més destacades que inclouen els comptes del govern de Mariano Rajoy per al pròxim exercici, que s’han donat a conéixer aquest dimarts. Així, amb la partida pressupostada per a la temporada d’òpera de la Fundació del Palau dels Arts, els PGE arrepleguen una inversió de 600.000 euros, de manera que el coliseu valencià torna a quedar a la cua de les inversions operístiques per al proper any. La quantitat continua quedant lluny de l’aportació estatal a altres coliseus de lírica com el Teatre Real, que comptarà amb 9,3 milions per al desenvolupament de les seues activitats musicals, a més d’una altra partida addicional de 500.000 euros per a la programació del 200é aniversari, i el Liceu de Barcelona, que tindrà una aportació ordinària per a les seues activitats de 7,1 milions i una aportació addicional d’1,2 milions per a necessitats de tresoreria.

També disposarà de més diners que les Arts el Consorci del Teatre de la Maestranza i Sales de l’Arenal, que per a 2018 manté els 1.675.500 euros, d’acord amb el projecte consultat per Europa Press.

Aquestes diferències han sigut criticades en repetides ocasions pels dirigents polítics valencians i fins i tot des de fora del País Valencià i inclús col·laboradors del coliseu. En 2016, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, va proposar al Ministeri la seua incorporació al Patronat del Palau dels Arts amb la finalitat que el govern espanyol “s’implique en el projecte i col·labore econòmicament de forma més directa en un dels espais culturals valencians més rellevants”, va informar llavors el Consell.

El passat mes de desembre, amb motiu del canvi dels estatuts de la institució cultural valenciana, Marzà va apuntar que les converses amb el departament d’Íñigo Méndez de Vigo continuaven.

Una altra institució cultural per a la qual es reclama una major implicació de l’executiu de Rajoy és l’IVAM, que en 2017 va obtenir 171.000 euros i en aquesta ocasió puja a una mica més de 261.000, encara que també lluny, per exemple, dels poc més de dos milions que s’han reservat per al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Belles Arts

Quant als museus de titularitat estatal, apareix una partida per a 2018 de 500.000 euros corresponents al Museu de Belles Arts de València. En la memòria d’objectius de l’Organisme Autònom Gerència d’Infraestructures i Equipaments, dins del Ministeri de Cultura es nomena entre les metes de 2018 la continuació de la rehabilitació i ampliació del Museu de Belles Arts de València amb l’adequació de l’entorn i l’inici de la tramitació per a la seua aprovació del projecte de renovació museogràfica.

També és de titularitat i gestió estatal el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, que té pendent des de fa anys escometre l’ampliació. Per a 2018, els PGE contemplen per a l’ampliació i millora del centre 375.000 euros i diverses partides per als exercicis pròxims (450.000 euros en 2019, un poc més d’un milió en 2020 i quatre en 2021).

Comparteix

Icona de pantalla completa