Diari La Veu del País Valencià
El Consell proposa que la reforma de l’Estatut reconega el poble gitano per a lluitar contra la seua discriminació

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el director general de l’Agència Valenciana d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, han presentat aquest dimarts l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, “una ferramenta transversal per a avançar en la inclusió real d’un col·lectiu la identitat del qual forma part inseparable de la tradició i la cultura valenciana”, ha apuntat Oltra.

Entre les mesures de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, destaca la proposta d’incloure en la propera reforma de l’Estatut d’Autonomia “el reconeixement i protecció” del poble gitano i de la seua llengua i cultura. També es crearà un Consell Valencià del Poble Gitano “intergeneracional i paritari” que actue com a “òrgan de coproducció i codecisió de les polítiques públiques relatives a la població gitana”.

La vicepresidenta ha assegurat que “les polítiques públiques anteriors al Botànic no tenien cap tipus de participació ni avaluació”. Per contra, “ara s’ha fet un treball conjunt amb els col·lectius, els municipis i les universitats”. Així doncs, darrere de l’elaboració d’aquesta estratègia ha estat una comissió mixta formada per administracions locals i diputacions, entitats i persones expertes. De Lamo ha explicat que en total hi han participat més de 200 persones, “en un procés molt enriquidor” que ha durat un any i que “ha anat perfilant-se en el document”. Oltra ha celebrat que aquest document “s’ha aprovat per unanimitat” i que “per fi tenim una estratègia d’inclusió en el marc comú europeu”.

Una estratègia, sis eixos

L’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano es desglossa en sis eixos: la lluita contra la gitanofòbia, accions en l’àmbit educatiu, equitat d’accés als recursos sanitaris, foment de l’ocupació, accés a l’habitatge i foment de la participació.

Així, per a lluitar contra la gitanofòbia o l’antigitanisme, es proposa la promoció de la llengua, la història i la cultura gitana, la sensibilització sobre la realitat de la població gitana, el suport a les víctimes de discriminació –amb formació específica per a la Policia Local– i l’impuls de polítiques municipals de suport al poble gitano.

En l’àmbit educatiu, l’objectiu és incrementar l’escolarització dels 2 als 6 anys, reduir la segregació, fomentar l’aprenentatge del romaní com a activitat extraescolar, millorar l’alfabetització digital a través del SERVEF o incloure la cultura i la història gitana en els currículums educatius.

Pel que fa a les polítiques de salut, destaca la formació específica en interculturalitat del personal sanitari, la introducció de serveis de traducció gratuïts i confidencials i la realització d’una guia específica sobre la maternitat per a les dones gitanes, a més de la formació específica de ginecòlegs “sobre la realitat i la cultura gitana”.

Millorar les condicions de la venda no sedentària i eradicar el xabolisme

Amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat de la població gitana, l’estratègia inclou programes específics dins d’Avalem Joves i Jove Oportunitat, així com subvencions als ajuntaments i entitats del tercer sector. També es busca la millora de les condicions de la venda no sedentària.

Pel que fa a l’habitatge, l’estratègia planteja accions específiques per a eradicar el xabolisme i reduir la infravivenda entre la població gitana. Amb aquest propòsit, es crearà i finançarà un pla d’acompanyament que afavorisca els processos de reallotjament i se signaran acords amb entitats bancàries per a fomentar la venda i el lloguer.

Finalment, dins de l’eix d’actuació de mecanismes per al foment de la participació, l’estratègia preveu que se signe un acord entre la Generalitat, les entitats del sector i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per a incorporar la població gitana als consells de ciutat, els consells territorials i els consells sectorials dels municipis.

Escoltar la veu gitana en igualtat

Oltra i De Lamo han aprofitat la convocatòria a la seu de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a presentar la campanya institucional per al 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano. Sota l’etiqueta #LaVeuGitana, la campanya busca “que la veu de les persones gitanes siga escoltada en igualtat”, ha exposat Oltra. Així, ha afegit: “L’objectiu és que la gent deixe de banda els prejudicis”.

Enguany els protagonistes són “els xiquets i xiquetes gitanos, que també tenen una realitat similar a la de la resta de la infància, però al mateix temps una cultura i una tradició pròpia que el Consell vol reivindicar com a part de la història valenciana”. Oltra ha explicat que la Conselleria ha posat en marxa un programa per als centres educatius, en què hi participaran 7.500 alumnes de 20 col·legis i instituts. “L’objectiu és donar al professorat d’aquests centres una ferramenta útil i senzilla per a executar accions per a commemorar el Dia del Poble Gitano”. Així, els centres rebran una guia informativa amb dades sobre el poble gitano i la seua història.

La campanya també eixirà de les aules i arribarà als mercats ambulants del País Valencià. Així, es repartiran 50.000 bosses amb l’etiqueta #LaVeuGitana. Finalment, el 8 d’abril tindrà lloc una jornada institucional organitzada entre la Conselleria i l’Ajuntament de Llíria.

Comparteix

Icona de pantalla completa