Diari La Veu del País Valencià
La normalitat predomina en el primer dia de gestió pública de l’hospital d’Alzira

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha assumit aquest diumenge el departament de salut de La Ribera després d’un procés de reversió que ha culminat “amb total normalitat”. Les primeres hores de gestió pública en l’Hospital de La Ribera, a Alzira, han comptat amb la incorporació de huit infermeres de reforç per a cobrir un total de 99 atencions i el naixement d’una xiqueta.

Així ho ha destacat la titular de Sanitat, Carmen Montón, en atenció als mitjans en el centre hospitalari, després que els responsables de la Conselleria i els de l’empresa concessionària, Ribera Salud, signaren l’acta provisional de lliurament de béns i serveis a les 12 hores de la nit d’aquest 1 d’abril. Açò deixa un termini de 45 dies per a verificar els processos fins que siga definitiva.

De moment, Montón ha subratllat la “total normalitat” en l’assistència i en els equips informàtics, sense incidències aquesta matinada i al llarg del matí i amb un total de 99 assistències en Urgències i un part. Un equip de la Conselleria ha passat aquestes hores en el centre per a supervisar tot el procés.

La consellera, al costat de la nova gerent, Isabel González, ha celebrat que es tracta de “un dia important per a la sanitat pública valenciana”, ja que amb La Ribera ja són 20 els departaments de gestió directa al País Valencià. “La salut és un dret i ha d’estar allunyada del negoci”, ha reivindicat.

La Conselleria de Sanitat ja té planificada tota l’activitat quirúrgica, de consultes i de proves diagnòstiques durant aquest mes en el Departament de La Ribera, que aquest diumenge passa a la gestió directa, així com tots els torns dels treballadors durant l’any 2018. A més, han donat instruccions i han mantingut reunions amb la fins ara concessionària perquè amb la reversió a la gestió pública no hi haja incidents en els sistemes informàtics.

El contracte de privatització de la gestió del departament de salut finalitza així aquest diumenge després de 15 anys de concessió administrativa a Ribera Salud i, a partir d’ara, aquesta àrea de salut serà de gestió pública directa. D’aquesta manera finalitza un procés de reversió que es va iniciar fa un any i mig i que ha estat marcat per la conflictivitat judicial. Ribera Salud ha acudit fins a en nou ocasions als tribunals per a tractar de paralitzar-ho sense èxit.

En aquest període s’han succeït els encreuaments d’acusacions entre la Conselleria de Sanitat i la concessionària. Així, la consellera Carmen Montón ha recriminat en nombroses ocasions a Ribera Salud la seua “falta de col·laboració” en aquest procés i la seua judicialització. Per la seua banda, l’empresa ha replicat que no solament ha mantingut una col·laboració “lleial”, sinó que el fins ara gerent, Javier Palau, en la seua última roda de premsa, va assenyalar que han hagut de suportar, per part de l’administració, “actituds poc elegants” amb “desvergonyiments, insults, menyspreus i calúmnies”.

No obstant això, dimecres passat, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la consellera de Sanitat, i el conseller delegat de Ribera Salud, Alberto de Rosa, van mantindre una reunió en la qual es va posar en relleu que en el període de transició després de la reversió la prioritat, tant per a l’executiu valencià com per a la fins ara concessionària, seran els pacients.

En eixe sentit, han aclarit que hi ha programes informàtics que ja tenen preparats plans de contingència per si en els sistemes que cal substituir per a unificar-se a la resta de departaments de la xarxa pública sorgira algun problema. A més, han parlat amb els proveïdors per a poder seguir usant els antics si fóra necessari mentre es completa el canvi.

Així mateix, la fins ara directora general d’Alta Inspecció i nova gerent, Isabel González, juntament amb el comissionat i personal de la Conselleria, s’ha reunit amb tots els caps de servei de l’Hospital de La Ribera per a planificar l’activitat assistencial després de la reversió.

Plantilla i serveis

La plantilla del departament comença amb 1.423 treballadors amb la condició de personal laboral a extingir, 254 temporals i 310 treballadors estatutaris. A més, està prevista la contractació de 303 nous treballadors més per a reforçar la plantilla al llarg de 2018.

El personal estatutari fix en situació d’excedència tindrà ara un termini màxim de tres mesos a partir de l’1 d’abril de 2018 per a decidir si opten pel reingrés com a personal estatutari o per mantenir la seua condició de personal laboral, segons el decret del 23 de març aprovat pel ple del Consell.

De la mateixa manera, Sanitat ja ha contactat amb tots els proveïdors per a garantir la continuïtat de l’activitat a partir d’aquest diumenge i al llarg de desembre s’han anat publicant en el DOGV les licitacions sobre diferents serveis i prestacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa