Diari La Veu del País Valencià
Les ONG adverteixen a València de l’augment de la pobresa infantil
Europa Press / València

Així s’ha posat en relleu en la I Jornada ‘Pobresa Infantil a València: una resposta en xarxa’, que s’ha desenvolupat aquest dimecres al cap i casal en el marc del programa CaixaProInfancia de l’Obra Social la Caixa.

Durant les seues intervencions, els ponents han coincidit en la necessitat de “treballar en xarxa” per a millorar i pal·liar la situació de pobresa infantil, cosa que, al seu parèixer, comença per la “millora educativa” perquè és “el motor de canvi d’aquesta situació”. En aquesta línia, la directora Territorial de la Fundació Secretariat Gitano ha declarat que l’educació és “la base” per a lluitar contra l’exclusió social.

Per la seua banda, la directora de Cáritas ha insistit que “cal posar l’accent” en les persones perquè “són elles les qui transformen el món”. Per aquest motiu, ha recalcat que s’ha de donar “una resposta integral” a les dificultats i “treballar per a aconseguir una societat més justa i fraternal on el dolor no siga alié”.

En termes similars, el delegat de Save The Children ha recordat que encara que els xiquets necessiten un futur, “tenen un present” i se’ls han de “garantir els seus drets”.

En la seua intervenció durant la segona taula de ponències, el membre del Comitè dels Drets del Xiquet de les Nacions Unides, Jorge Cardona, ha incidit en l’augment del percentatge de menors en situació de pobresa en un 12 per cent pel que fa a l’any 2000 i ha subratllat que el xiquet és subjecte autònom de drets i ha puntualitzat que “no és un apèndix dels seus pares”.

En aquest sentit, ha subratllat que “no és comprensible” que no se li concedisca una beca de menjador a un menor simplement perquè el seu pare té un deute amb la Seguretat Social perquè açò “repercuteix en el xiquet, que no és culpable”.

“Els xiquets són titulars de drets i aquests no poden veure’s afectats”, ha destacat. Per açò, ha exigit l’adopció de mesures que els protegisquen i ha instat l’Estat al fet que en els seus pressupostos “identifique les partides concretes que es concedeixen a la infància” perquè en cas contrari “no se sap la situació real”. Finalment, ha declarat que “no hi ha prou” amb garantir els drets infantils, sinó també els del seu entorn perquè si desnones una família, el xiquet també perd el seu habitatge.

Programa Proinfància

CaixaProinfància, el programa d’atenció a la infància en situació de pobresa i exclusió de l’Obra Social “la Caixa”, va atendre un total de 3.724 xiquets en risc o situació d’exclusió a València i àrea metropolitana al llarg de 2013. La iniciativa es va engegar en 2007 per a donar resposta a les necessitats de les llars amb xiquets d’entre 0 i 16 anys en risc o situació d’exclusió, la qual cosa deriva en el desenvolupament d’un pla de treball amb tota la família.

Comparteix

Icona de pantalla completa