Diari La Veu del País Valencià
Més de 74 milions de passatgers es van moure amb Ferrocarrils de la Generalitat l’any 2017

El consell d’administració de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), presidit pel secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, ha formulat els comptes anuals de l’entitat, corresponents a l’exercici 2017, així com l’informe de gestió i l’informe de compliment d’obligacions de caràcter financer.

Aquestos documents recullen que FGV en tots els seus mitjans –Metrovalencia i TRAM Alacant– ha arribat la xifra de més de 74 milions de viatgers, la qual cosa suposa un creixement respecte a l’any anterior d’un 1,76% i que confirma “el procés de recuperació d’usuaris dels últims anys” segons l’empresa de transport.

A més, des de Ferrocarrils assenyalen que s’ha tancat l’exercici amb una clara milloria de les dades macroeconòmiques d’explotació i amb un increment de passatgers de quasi el 2% respecte a 2016.

En relació amb les despeses d’explotació, el director gerent de FGV, Juan Andrés Sánchez Jordán, ha explicat que l’empresa pública ha tancat l’exercici amb una assignació per al seu funcionament de 110 milions d’euros, “la qual cosa ha suposat un estalvi respecte al pressupost anual previst de 10 milions d’euros, resultat directe de les mesures adreçdes a desenvolupar una gestió eficient per part de l’entitat”.

D’altra banda, els ingressos operatius van assolir en 2017 una xifra de 66 milions d’euros, de manera que es consolida “un clar augment sobre l’exercici anterior com a conseqüència del creixement del nombre de viatgers”.

Alhora, Sánchez Jordán ha destacat que s’han millorat les despeses d’explotació i despeses d’amortització en un 37% pel que fa a l’any anterior, de manera que s’ha passat de 156 milions d’euros a 98 milions d’euros.

Les inversions executades per FGV en 2017 van ascendir a 20 milions d’euros i les més representatives van ser les efectuades en la Línia 9 del TRAM d’Alacant (Benidorm-Dénia), que han suposat 15 milions d’euros.

Millora de l’índex de cobertura

En conseqüència, el marge operatiu de cobertura de FGV (diferència entre els ingressos de bitllets, publicitat i lloguers d’espais i les despeses de funcionament generals) es va situar el passat any en un 59,8%. En Metrovalencia el marge de cobertura va ser d’un 66,63 %, mentre que en el TRAM d’Alacant va ser d’un 40,80%.

El marge de cobertura s’obté de la divisió entre els ingressos operatius (bitllets més ingressos accessoris com publicitat, lloguer, espais comercials, etcètera) i les despeses operatives (les despeses de funcionament generals exceptuant l’amortització i la despesa financera), per la qual cosa, com que aquest percentatge és major, es redueix la diferència entre els ingressos que augmenten i les despeses que disminueixen.

Nou Centre de Formació Ferroviària

En aquesta mateixa sessió s’ha presentat la proposta de creació per part de FGV d’un Centre de Formació Ferroviària. La finalitat d’aquesta iniciativa és establir una política de formació en l’empresa pública que contribuïsca a complir eficaçment amb la missió encomanada a FGV de prestar un servei públic de transport per ferrocarril sostenible mitjançant una gestió eficient i amb la màxima qualitat, seguretat, transparència i rendibilitat social.

La llum verda als tràmits necessaris per a la creació d’aquest Centre de Formació Ferroviària se situa en el context de la Llei de Seguretat Ferroviària, ja publicada i pendent de posterior desenvolupament reglamentari, que permetrà que puga ser homologada per a impartir la formació ferroviària requerida per al personal adscrit a la circulació ferroviària.

Comparteix

Icona de pantalla completa