Diari La Veu del País Valencià
Les dones representen el 54% de l’alumnat de les universitats públiques

Del total de l’alumnat –125.236 persones– de les universitats públiques valencianes del curs 2017-2018, 67.697 són dones, és a dir, el 54%. Així, les dones superen els homes tant en les titulacions de màster com en les de grau, amb un percentatge sobre el total del 55% i el 53%, respectivament. Pel que fa a l’alumnat de doctorat, hi ha paritat, amb 4.254 homes i 4.255 dones.

La presència majoritària de les dones també s’observa en el personal d’administració i serveis, amb un 59,5% de treballadores. En el cas de l’àrea docent i investigadora encara no s’ha assolit la paritat entre els professors i professores de les universitats valencianes, ja que les dones representen el 40% del total, enfront del 60% d’homes.

No obstant açò, l’evolució dels últims anys de l’equip docent sí que mostra una aproximació a la igualtat si s’analitzen les franges d’edat a partir de dades del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Mentre que les professores majors de 60 anys suposen poc més del 24% del total del personal docent que supera aquesta edat, les professores entre 30-35 i entre 35-40 anys representen ja el 56% i el 50%, respectivament, del professorat d’aquestes franges d’edat. Les dades demostren la incorporació progressiva de la dona i l’evolució generacional cap a una universitat més igualitària també en l’àmbit del professorat.

La plataforma SIUVP (Sistema d’Informació de les Universitats Valencianes Públiques), que recopila informació sobre les universitats públiques valencianes, ha incorporat en la seua última actualització les dades referides al nombre de persones que formen part de la comunitat educativa universitària desagregades per gènere. És a dir, s’ofereix el mapa il·lustratiu del sistema universitari valencià 2017-2018 distingint el nombre d’homes i dones en relació als estudiants, a l’equip docent i investigador i al personal administratiu.

A més, la web ha actualitzat 11 indicadors en les àrees que ofereixen dades sobre internacionalització, recursos humans i recerca i transferència (patents i bibliometria). La informació arreplegada en la base de dades de SIUVP, resultat del treball conjunt de les universitats públiques valencianes i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), abasta des dels aspectes més purament acadèmics, com l’oferta i la demanda docent, fins a les dades econòmiques més concrets sobre els recursos i resultats de l’activitat de cada universitat.

Aquesta plataforma agrupa les cinc universitats públiques valencianes: Universitat de València, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández d’Elx i Universitat Politècnica de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa