Diari La Veu del País Valencià
El Parlament de Catalunya aprova reivindicar el dret de Puigdemont, Turull i Sànchez a poder ser investits presidents

El diputat i cap de files de JxCAT Carles Puigdemont ha demanat la delegació de vot al Parlament, segons han confirmat fonts de la formació a l’ACN. La delegació de vot s’ha registrat aquest dimecres al matí i s’ha conegut quan ja havia començat la primera reunió de la Mesa; posteriorment, s’ha decidit fer un recés.

Ciutadans ha demanat als lletrats de la cambra catalana que es pronuncien sobre la qüestió. Per la seua banda, el PSC ha assegurat que respectarà l’opinió dels lletrats.

Petició posposada

Finalment, la Mesa del Parlament no ha tractat aquest dimecres la petició de Puigdemont de delegar el seu vot. Fonts de la formació han explicat que la intenció era que s’acceptara la delegació de vot de cara al ple de hui, però que finalment la petició s’ha posposat. Així, es preveu que la Mesa tracte aquesta petició en la seua reunió de la setmana que ve.

El ple d’aquest dimecres ha començat a les 10.15h, amb les úniques delegacions de vot d’Oriol Junqueras i Raül Romeva en Sergi Sabrià (ERC) i de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull en Elsa Artadi (JxCat).

Així doncs, durant la sessió d’aquest dimecres, el Parlament ha aprovat reclamar la garantia dels drets polítics de Carles Puigdemont, Jordi Turull i Jordi Sànchez, inclòs el de ser investits presidents, amb els vots favorables de JxCAT, ERC i la CUP –impulsors de la iniciativa. Així, els dos textos expliciten que entre els drets a garantir ha d’haver el de “sotmetre a debat i votació plenària la seua candidatura per ser investit president” i reclamen el compliment de l’article 25 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, arran de les mesures cautelars dictades pel Comité de Drets Humans d’aquest organisme que demanen a l’Estat que garantisca els drets polítics de Sànchez.

Durant el debat, JxCAT ha deixat clar que no renuncia a la investidura de Puigdemont, un fet que la CUP ha reclamat que es faça ja i que ERC no ha mencionat directament. Per la seua banda, Ciutadans, PSC i PPC han criticat l’actuació dels independentistes, mentre que Catalunya en Comú-Podem ha dit que aquesta proposta podria suposar “tornar enrere”.

La primera de les propostes reclama la posada en llibertat “immediata” dels diputats i exdiputats de la cambra “privats de llibertat” i que la cambra catalana es comprometa, “mentre duri aquesta situació”, a “adoptar totes les mesures necessàries per garantir que Puigdemont i Turull puguin exercir els seus drets polítics en compliment de l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, incloent el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura per ser investit president”. Per últim, constata que els mateixos criteris que van donar lloc a l’adopció de mesures cautelars pel Comité de Drets Humans en el cas de Sànchez és “aplicable a tots els diputats i diputades que es troben en la mateixa situació de privació de llibertat”.

De fet, el cas de Sànchez és el que ocupa la segona de les propostes de resolució. Aquesta recorda la resolució del Comitè de Drets Humans del passat divendres i tornen a esmentar el caràcter “vinculant” dels tractats internacionals. Amb la seua aprovació, el Parlament “es compromet a adoptar totes les mesures necessàries per garantir que Sànchez pugui exercir els seus drets polítics en compliment de l’article 25 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, incloent el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seua candidatura per a ser investit president de al Generalitat”. Així mateix, exigeix a la resta de poders i institucions de l’Estat el compliment efectiu de les mesures cautelars adoptades pel Comité de Drets Humans de l’ONU.

Cs ha anunciat que no votaria el punt 1 de la proposta de resolució que reclamava la llibertat dels líders independentistes empresonats perquè era un intent de “dir als jutges el que han de fer”. Precisament, CatECP sí que ha votat a favor d’aquest punt, tot i el vot en contra del punt que reclamava garantir que els candidats pogueren exercir els seus drets polítics, també el de ser investits. Els comuns també han votat a favor del punt en què es reclama el compliment de les mesures cautelars dictades pel Comité de Drets Humans en relació a Sànchez.

JxCAT i la CUP aposten per investir Puigdemont

Des de JxCAT, la diputada Gemma Geis ha criticat que l’Estat no està respectant els resultats electorals del 21-D i ha assegurat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena “està obligat” a complir amb les mesures cautelars emeses per l’ONU. Tot i això, ha assegurat no ser ingenus i ser conscients del “possible incompliment” per part de Llarena però ha alertat que això “afectaria encara més la reputació de l’Estat, ja malmesa per l’1-O”.

En aquest context, Geis ha dit que JxCAT no renuncia a la investidura de Puigdemont i que salvaguardarà “amb força, determinació i esperança” que es respecten els drets polítics de tots els candidats “que el club del 155 no vol”. “Som la llista del president Puigdemont i farem tot el que sigui possible per la seva legitimitat com a president”, ha declarat.

Des d’ERC, la diputada Anna Caula ha assegurat que ara mateix la democràcia està “suspesa” a l’Estat i ha defensat que la causa és justa i que, per això, l’ONU ha acceptat i tramitat les denuncies presentades per Jordi Sànchez i Carles Puigdemont. Ha afegit que aquesta és una altra “victòria de la democràcia” davant d’un Estat “autoritari i repressiu”. Així, ha dit que en aquesta situació d'”emergència nacional” defensaran en tot moment la sobirania “davant de les ingerències de l’estat espanyol, que fa impossible aplicar el 21-D”.

Per últim, el diputat de la CUP Carles Riera ha insistit en la necessitat d’investir Puigdemont. “Demanem un ple d’investidura ja per investir Puigdemont i assumim i assumirem totes les responsabilitats institucionals i polítiques, amb totes les conseqüències”, ha declarat. Riera ha celebrat que les dues propostes de resolució són una “passa endavant” i “rectifiquen el rumb” però ha afegit que aquestes no hagueren estat necessàries “si l’Estat no hagués segrestat la sobirania del poble i del Parlament” i si els grups majoritaris no hagueren “acatat les prohibicions il·legítimes, adaptant i retirant candidatures i suspenent plens”.

En aquesta línia, el diputat ha alertat que el camí no és la “rendició” davant del “terrorisme d’estat” sinó construir república i ha apuntat que el pas més efectiu per a començar és investir Puigdemont. Ha valorat que l’aprovació d’aquestes propostes pot “reobrir l’esperança en la unitat” de les forces independentistes i ha esperat que les properes passes “ho confirmen”. Riera ha celebrat també que JxCAT haja demanat la delegació de vot per a Puigdemont.

Les resolucions s’han aprovat amb el vot favorable dels grups independentistes, mentre que el suport dels comuns ha sigut només en un dels punts, on es demana l’alliberament dels presos polítics.

Comparteix

Icona de pantalla completa