Diari La Veu del País Valencià
Els xiquets prenen els museus durant les festes amb cinema infantil, circ, tallers i contacontes

El Consorci de Museus ofereix 28 propostes culturals per a aquestes festes de Setmana Santa i Pasqua. Del 27 de març al 8 d’abril els museus i centres d’art de Castelló, València i Alacant reuneixen un conjunt d’activitats especials entre les quals hi ha concerts, performances, visites comentades, tallers especials, un cicle de circ, contacontes i cinema infantil, a més de diverses exposicions. L’objectiu d’aquestes activitats especials és obrir els museus i centres d’art a tots els públics amb una programació cultural integradora i adaptada per a cada franja d’edat i que fomente l’accessibilitat i la participació.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “treballem perquè els museus i centres d’art siguen llocs que formen part de la vida quotidiana de les persones, accessibles a tots i amb una oferta cultural rica i diversa” i ha afegit que “es tenen en compte propostes per a un públic especialista, però també una àmplia programació que atén les necessitats del públic general i que acosta la cultura a tota la ciutadania”.

La poesia i la música inicien una setmana en què el circ torna a colar-se a les sales del Centre del Carme, a més de la literatura i del cinema infantil, a través de contacontes i de la projecció de curtmetratges d’animació. El Centre del Carme suma un conjunt d’activitats especials d’accés gratuït a la seua habitual programació educativa.

El dimecres 28 de març, en el marc de l’exposició ‘Miguel Hernández / Vicent Andrés Estellés. La palabra toma parte / La paraula pren part’, el Centre del Carme acollirà ‘Vicent Andrés Estellés: de mà en mà’, un espectacle amb mescla de veu i música a càrrec de Francesc Anyó i Borja Penalba en què els vertaders protagonistes són els versos del poeta valencià. L’activitat està organitzada per la Universitat de València en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i el Consorci de Museus.

A més, a partir del dijous 29 de març, fins al 8 d’abril, el públic infantil prendrà el Centre del Carme. La peces narratives de CCCContes, algunes de populars i altres d’inèdites, portaran els més menuts, a partir dels 4 anys, per “un viatge d’emocions a través de les diferents sales d’exposicions”. Al seu pas per la sala Ferreres, l’univers multicolor d’Okuda San Miguel es mesclarà amb l’street circus del Gran Fele, que torna aquests dies amb CCCCirc.

Curtmetratges d’animació

En CCCCinema s’oferirà un cicle de curtmetratges d’animació que no es troben als circuits comercials habituals i que “buscaran entretindre i fer reflexionar sobre l’actualitat de la nostra societat, així com estimular la imaginació”, segons indiquen des del Consorci de Museus.

Dirigit a xiquetes i xiquets a partir de 6 anys, es podrà veure Con qué la lavaré (2003), Ex-libris (2009), Dent de lleó (2016), Marhaba (2016) i la selecció del Festival de Curtmetratges per la Igualtat, a més de Zepo (2014), No corras tanto (2009) i uns fragments de Frankenweenie i Anomalisa.

A més, per a públic intergeneracional es mantindran les propostes d’Elisa M. Matallín com ara ‘Trobades per a aprendre i desaprendre’, el taller seleccionat en la convocatòria Tangent de projectes de mediació que ofereix el Centre del Carme cada dissabte i diumenge al matí i el taller ‘Hijos del jardín’, emmarcat dins de la convocatòria Altaveu, diumenges de la vesprada.

L’Espai de Telles continua sent un dels majors reclams per part del públic familiar que acudeix al Centre del Carme. L’espai permanent d’experimentació per a bebés de 0 a 3 anys està obert en l’horari habitual del centre.

Les activitats es completaran amb les visites comentades a les exposicions ‘Okuda San Miguel. The Multicolored Equilibrium Between Animals and Humans’ en Ferreres fins al 27 de maig i ‘Miguel Hernández / Vicent Andrés Estellés. La palabra toma parte / La paraula pren part’, que s’exhibeix a la sala Refectori fins al 15 d’abril.

Amb set exposicions i totes les sales obertes, el Centre del Carme es troba “a ple rendiment”. Als seus dos claustres es poden veure les falles ‘Els desastres de la guerra. Cavall de Troia’, de Daniel García Andújar, fins al 9 d’abril, i ‘Principis de tardor’, la falla infantil col·laborativa, fins al 15 d’abril.

La sala Dormitori està dedicada a l’obra de la fotògrafa iraniana Shadi Ghadirian, ‘Com tots els dies’, que mostra les contradiccions de la vida quotidiana de la dona de l’Iran, fins al pròxim 1 d’abril.

Dins de les convocatòries públiques del Consorci de Museus, el Centre del Carme exhibeix a la sala Carlos Pérez l’últim moment de ‘Reinventar el possible/Accionar l’imaginable’, comissariada per Juan Luis Toboso (365 dies VLC), i ‘Suposa tot açò una possibilitat?’, amb obra d’André Alves, David Ortiz Juan, Diego del Pozo Barriuso, Estelle Jullian, Grace Schwindt, Jeleton, Josu Bilbao, Rafa Tormo i Cuenca i Teresa Marín. L’exposició es podrà veure fins al 20 de maig.

A la sala 1 s’exhibeix ‘Elogi de la procrastinació’ (convocatòria Escletxes, de producció i suport a la investigació), una proposta de reflexió compartida al voltant de la pròpia existència, de la mà de l’artista valenciana Paula Valero, fins al pròxim 27 de maig.

I a la sala 2 es pot veure ‘Creación y pueblo’ fins al 6 de maig, una proposta de Violeta Janeiro per a la convocatòria V.O. de comissariat, que reuneix les creacions de Juanli Carrión, Enric Fort Ballester, Núria Güell/Levi Orta, Rubén Ramos Balsa, Sara i André i Nil Yalter. A més, es pot visitar l’exposició ‘Casa Hogar’ (convocatòria Altaveu) a la sala Contraforts fins al pròxim 6 de maig.

Castelló

El Museu de Belles Arts de Castelló exhibeix, fins a l’1 d’abril, la mostra ‘De paisatges, passejos i paisans: Porcar, Lahuerta, Varela’. L’exposició reuneix prop de 80 obres procedents tant dels tres museus de belles arts de Castelló, València i Alacant com d’altres institucions com el MNAC, el Museu Reina Sofía de Madrid o la Fundació BBVA, a més de col·leccions particulars.

L’Espai d’Art Contemporani de Castelló, per la seua banda, manté obert l’Espai de Telles, un espai permanent amb què el Consorci de Museus aposta per integrar els més menuts en l’entorn del centre d’art i aproximar-los a la creació contemporània des dels seus primers anys de vida. A més, l’EACC acull cada dissabte el projecte ‘Pop into…’, resultant de la convocatòria Cercles de mediació cultural per a joves de 14 a 18 anys.

L’activitat del Consorci de Museus a la demarcació de Castelló arriba fins a Borriana amb l’exposició itinerant ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’, que es pot veure al Centre Municipal de Cultura La Mercé fins al pròxim 6 de maig.

Alacant

La Llotja del Peix mostra el primer moment del cicle ‘Tot el que veus és art’, projecte comissariat per Pilar Tébar i José Luis Martínez Meseguer, seleccionat dins de la convocatòria ‘365 dies ALC’ per al comissariat, i que es podrà veure durant un any, de la sala C del centre cultural.

Dedicada al videoart, en la mostra es pot veure la reivindicació feminista d’Art al Quadrat, els pictovídeos o l’experimentació geomètrica de Santi Delgado, la preocupació per l’entorn de Solimán López i Paco Valverde, així com els codis personals o socials percebuts des de diversos punts de vista per Olga Diego, Ana Esteve, Helena Llopis i Antonio Ortuño.

A més, al Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant, el Consorci de Museus, en col·laboració amb la Diputació d’Alacant, exhibeix ‘Emilio Varela. El laberint lluminós’, una exposició que serveix per a recordar el naixement de l’artista fa 130 anys, fins a l’1 d’abril.

El Mubag acull així mateix el resultat del projecte Reset del Consorci de Museus, ‘D’objecte a subjecte. Gènere i art a Alacant des del segle XIX’, que es podrà visitar també fins a l’1 d’abril. La proposta del col·lectiu Gènere i Cultura Visual redescobreix la col·lecció del museu des d’una perspectiva de gènere. I per a públic familiar l’Espai de Telles té també la seua seu al Museu Gravina d’Alacant, per a bebés de 0 a 3 anys.

Per un altre costat, el Museu d’Art Contemporani d’Alacant acull, cada cap de setmana, el projecte MACA Parking Club, resultant de la convocatòria Cercles de mediació cultural per a joves de 14 a 18 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa