Diari La Veu del País Valencià
Associacions, sindicats i universitats signen el pacte de la Generalitat contra l’estigma de la salut mental

Fa poc més d’un any, en desembre de 2016, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va presidir la signatura d’un acord entre la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, per a treballar en el disseny d’un pacte autonòmic per a la salut mental. D’aquesta manera s’obria el camí cap a l’atenció integral, social i sanitària de la salut mental. Aquest dimarts ha suposat una nova fita per al Pacte Autonòmic Valencià per a l’atenció integral de la salut mental, amb la signatura de l’acord per part dels representants de catorze entitats d’aquest àmbit, així com universitats, agents econòmics i socials i agents de l’administració local.

El Palau de la Generalitat ha acollit la presentació en societat d’aquest pacte, amb les intervencions de la consellera Montón, la vicepresidenta i consellera Oltra i el president Puig, així com Rosa Bayarri, presidenta de la Federació Salut Mental CV. Montón ha destacat que “s’han obert les portes de la Generalitat a una part de la societat a qui massa vegades s’ha deixat fora d’aquesta”. El pacte avança en la línia d’allò establit en l’Estratègia de Salut Mental 2016-2020 i en l’Estratègia Valenciana de suport social per a la recuperació i inclusió social de les persones amb trastorn mental greu 2018-2022, així com en el Pla d’Atenció Integral a les Persones amb Trastorn Mental Greu. També el projecte de Llei de Modificació de la Llei de Salut valenciana, presentat el passat 9 de febrer, esmena “l’oblit injustificat” de la salut mental.

El gran objectiu d’aquest pacte és assegurar el benestar i la protecció dels drets de les persones amb problemes de salut mental i la seua recuperació i inclusió social plena. En paraules de Montón, “no és només una qüestió de tractar pacients, sinó de tornar-los drets”. Per a recuperar aquests drets, cal “el suport social i lluitar contra l’estigma”. També Oltra ha indicat que “cal veure les persones amb problemes de salut mental com a ciutadans de ple dret”. Per això, ha afegit, és necessari “un enfocament inclusiu” per a “la plena inclusió social”. “Inclusió, no integració”, ha remarcat. En els mateixos termes s’ha expressat Puig, qui ha afirmat que amb aquest pacte “pretenem avançar cap a una societat valenciana més inclusiva, més digna i més justa”.

Un pacte acompanyat d’inversions

Entre altres metes que es marquen al pacte, destaca la creació de l’Observatori de Lluita contra l’Estigma per a la protecció de drets de les persones amb trastorn mental greu (TGM). En aquest observatori hi participaran totes les conselleries, les associacions de persones usuàries, la Federació Salut Mental CV, els mitjans de comunicació i els agents socials. També es preveu l’impuls d’una xarxa d’atenció “integral i integrada”, “centrada en els drets i en les persones”. En aquesta línia, Oltra ha remarcat que “una xarxa és allò que no deixa caure, que sosté”.

Un altre punt de l’acord és garantir a través de línies pressupostàries específiques els recursos econòmics suficients per a assolir els objectius previstos, així com garantir polítiques educatives d’inclusió de l’alumnat amb problemes de salut mental. Les polítiques d’ocupació i les d’accés a l’habitatge, totes elles orientades a la inclusió social de les persones amb trastorns mentals, també són un puntal d’aquest acord. “Cal dotar dels recursos necessaris aquestes persones perquè aconseguisquen la plena autonomia”, ha indicat Oltra.

“Després de quinze anys sense cap iniciativa, el govern del Botànic ha posat la salut mental al centre”, ha assegurat Montón. La presidenta de la Federació Salut Mental CV, Rosa Bayarri, ha celebrat que “veiem en aquest pacte la resposta a moltes de les reivindicacions que hem fet durant anys”. L’acord ha estat signat per aquesta mateixa federació, així com per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les cinc universitats públiques valencianes, la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, l’Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana, l’Associació Valenciana de Serveis a Persones Dependents, CCOO, UGT, Intersindical Valenciana i la Federació de Sindicats Independents de l’Ensenyament.

Comparteix

Icona de pantalla completa