Diari La Veu del País Valencià
Centenars de persones demanen a València la llibertat dels dirigents catalans empresonats

La convocatòria feta per diverses entitats en solidaritat amb els dirigents catalans empresonats per la causa de l’1 d’Octubre ha trobat la resposta de centenars de ciutadans de València que s’han manifestat aquesta vesprada davant la seu de la delegació del govern espanyol. Sota els lemes ‘Solidaritat amb Catalunya, en defensa de la democràcia’ i ‘Va de democràcia’, el mig miler de persones concentrades al carrer de Colom de València (Fotogaleria) han demanat l’alliberament dels consellers destituïts pel 155, del president Carles Puigdemont i dels líders de les entitats sobiranistes empresonats des de fa mesos a Estremera.

Durant la concentració, els manifestants han cridat proclames com ‘Llibertat presos polítics’, ‘Llibertat d’expressió, ja n’hi ha prou de repressió’ o ‘No esteu sols, Catalunya’. També s’ha cantat la mítica cançó de Lluís Llach L’Estaca i l’himne popular El Cant dels Maulets, mentre que la Coral Xalest d’Igualada, de viatge a València, s’ha sumat a la concentració i ha cantat de manera improvisada El Cant dels Ocells.

Alguns manifestants han mostrat fotografies cap per avall del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena –responsable dels empresonaments dels consellers destituïts– del rei Felip VI i del president del govern espanyol Mariano Rajoy. També s’ha calat foc a algunes d’aquestes fotografies.

A la concentració, on han estat presents entitats com Plataforma pel Dret a Decidir, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana o Societat Coral El Micalet, també hi ha hagut representació política de Compromís –principalment del Bloc–, on han destacat la diputada Mònica Àlvaro (Bloc), Marian Campello i Josep Nadal (Adherits); de Podem, com ara la diputada al Congrés dels Diputats Rosana Pastor; d’Esquerra Unida, amb Manolo Colomer, i d’Esquerra Republicana, representada per Pilar Navarro i Paco Galiano.

El portaveu de la Plataforma pel Dret a Decidir, Antoni Infante, ha explicat que la concentració s’havia convocat de manera espontània després de la detenció, diumenge, de Puigdemont a la frontera alemanya. Infante ha assenyalat que, amb l’acte, els assistents han volgut “defensar la llibertat i la democràcia” així com traslladar al govern espanyol que “els problemes polítics només poden tindre solució a escala política”.

També s’han concentrat davant la seu de la delegació del govern espanyol representants dels col·lectius Arran, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, entre altres organitzacions de l’esquerra independentista, sota el lema ‘Cremem la injustícia. Desobeïm l’Estat’.

De fet, en alguns moments de l’acte hi ha hagut una certa tensió entre els convocants –que centraven els seus lemes en la defensa de la democràcia, la llibertat d’expressió i la llibertat dels presos polítics– i els militants de l’esquerra independentista, que proferien crits d’independència, a favor dels Països Catalans i contra la monarquia.

La nombrosa presència policial s’ha limitat a cordonar la façana de l’edifici on es troba la delegació del govern espanyol a València i a tallar el trànsit pel carrer de Colom. De fet, no s’ha produït cap incident durant l’hora que ha durat la concentració.

No sols València ha acollit una concentració en solidaritat amb els dirigents catalans empresonats. A Vila-real i a Xàtiva també s’han convocat actes per la llibertat dels presos polítics mentre que a Dénia, a Elx i a Alacant seran aquest dimarts. A Castelló de la Plana la concentració es va celebrar dissabte passat.

Comparteix

Icona de pantalla completa