Diari La Veu del País Valencià
Tristesa i preocupació: les reaccions dels polítics valencians davant del complicat escenari català

Els darrers empresonaments i detencions de polítics sobiranistes estan tenint reaccions al País Valencià. Així, representants com el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l’alcalde de València, Joan Ribó, es van pronunciar ahir sobre els últims esdeveniments ocorreguts a Catalunya i, també, sobre el “comportament” del govern estatal.

Puig, en relació amb la detenció de l’expresident Carles Puigdemont, va afirmar que “ha fracassat la política” i va assegurar que “és moment de començar a prendre decisions en l’àmbit polític”. El president valencià va fer aquestes declaracions preguntat pels mitjans després de presentar un pla sobre traves administratives. “Crec que estem en un moment extraordinàriament difícil. És una situació que a mi em produeix tristesa”, va afegir.

El president va manifestar que “no es pot estar en aquest estat de paràlisi permanent que està produint en el conjunt de polítiques espanyoles una situació complicada”. A parer seu, “cal complir la llei” però “la justícia té un paper i la política un altre”. “Estem davant d’una crisi política, i una crisi política ha de tindre una solució política”, va remarcar.

“Als valencians –va afegir–, el que ocorre a Catalunya ens influeix. Som una comunitat que té una relació especial amb Catalunya. Tenim una relació comercial, d’àmbit polític, veïnal i de caràcter cultural”. Finalment, va destacar que, “encara que ara socialment hi ha coses que a curt termini són positives, és evident que Catalunya representa més del 20% de PIB d’Espanya i per a nosaltres és un element fonamental més enllà de l’àmbit econòmic. També en el sentimental, en el polític”.

Un govern letàrgic

L’alcalde de l’Ajuntament de València, Joan Ribó, va assenyalar aquest dilluns que “la situació a Catalunya és un tema molt preocupant” perquè “està arribant a un moment que pot afectar seriosament els comportaments de les persones”. A més, va manifestar que “es tracta d’una qüestió política que s’ha de resoldre políticament” i va criticar que ara “qui pren la iniciativa és la justícia, perquè qui havia de prendre-la, el govern central, no l’està prenent”.

Així es va pronunciar en declaracions als mitjans després d’un acte a l’Ajuntament i va remarcar que li agradaria que “les manifestacions de les aspiracions d’una part significativa de la gent de Catalunya” es continuaren desenvolupant “per mitjans pacífics com fins ara”.

Ribó va indicar que, si no es resol la qüestió “per la via política”, el que s’aconsegueix és “postergar-la”. A més, va lamentar que “el govern estatal estiga totalment letàrgic, sense fer un pas en açò ni en res”, com “una estàtua de sal”.

“És molt preocupant perquè la democràcia espanyola pot quedar seriosament afectada com a conseqüència d’una sèrie de decisions d’aquest tipus”, va advertir l’alcalde, que va lamentar la inacció de Mariano Rajoy, que “deixa que les coses es podrisquen”. Sobre aquest tema, va afegir que les coses “s’estan podrint d’una forma que a mi em preocupa i que podrien tindre conseqüències que espere que no passen d’ací”.

Judicialització de la política

El Consell Ciutadà de Podem ja va enviar un comunicat aquest diumenge arran de les darreres detencions a dirigents polítics catalans. Per a Podem, aquestes detencions “alimenten la situació d’excepcionalitat democràtica a Catalunya i a Espanya”. A més, la formació lamenta “la judicialització de la política, que impedeix donar solucions polítiques a problemes polítics” i denuncia que posar el conflicte “en mans dels tribunals implica erosionar tant les institucions democràtiques com la mateixa justícia”.

Podem també remarca que “la situació d’excepcionalitat que s’està produint no afecta únicament representants d’un determinat signe polític sinó que, de manera més profunda, afecta la vida política i social arreu d’Espanya”. “No hem de permetre una regressió en termes democràtics que ens porte a la restricció de drets i llibertats”, afegeixen en el comunicat.

Finalment, apel·len a la unió “dels i les demòcrates”, “deixant de banda els objectius polítics de cadascú”, per a “normalitzar la situació política a Catalunya i a Espanya”. “Cal un acord el més ampli i transversal possible per a tornar a la normalitat institucional i democràtica”, conclouen.

Posicionament del Bloc… i denúncia del PPCV

També el Bloc Nacionalista Valencià, així com el col·lectiu del Bloc a València, es van pronunciar sobre els empresonaments a Catalunya i van animar a participar en la concentració convocada per a aquest dilluns a les 19.00 hores davant la delegació del govern. Des del perfil nacional del Bloc a Twitter van informar que se sumaven a “les concentracions pacífiques convocades arreu del país en suport de les llibertats i contra la repressió pels greus esdeveniments ocorreguts a Catalunya”.

També l’agrupació local del Bloc a València va demanar “llibertat per als presos polítics”, amb una imatge que recull els rostres de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Josep Rull, Josep Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, en presó preventiva, i va reivindicar “una València per les llibertats i contra la repressió”.

Per la seua banda, Jorge Bellver, diputat del PPCV a les Corts, criticava en una piulada la decisió “del Bloc i de Compromís”. El text –escrit “seguint la normativa de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana”, segons ell mateix va remarcar– assegurava que la presència d’aquestes dues formacions en la mobilització “amb els Comités de Defensa de la República, l’ANC i els partits secessionistes catalans demostra clarament quines són les seues prioritats i què pretenen per a la Comunitat Valenciana”.

La portaveu adjunta del PPCV a les Corts, María José Català, també va demanar al PSPV que trencara amb Compromís després d’aquests missatges. Sobre aquest tema, Puig va afirmar que “el Consell és un govern que mira per l’interés general dels valencians” i va afegir que Català i el PP “haurien d’entendre d’una vegada per sempre que no pot haver-hi contaminació partidària en les decisions governamentals”. “Una cosa són les institucions i una altra cosa són els partits polítics”, va remarcar.

El president va insistir que “ací hi ha un govern que representa tots els valencians i solament defensa l’interés general dels valencians. Al marge d’això, cada partit té llibertat per a actuar com corresponga a cada moment i correspon a cada partit dir el que pensa”. “No sóc qui per a dir què ha de fer cada partit”, va asseverar.

Comparteix

Icona de pantalla completa