Diari La Veu del País Valencià
Puigdemont demana des d’Alemanya que no hi haja violència com a resposta a la seua detenció

Carles Puigdemont ha traslladat un missatge als catalans a través de la seua dona, Marcela Topor: “Ara no hi ha d’haver violència”. Aquest missatge, que recull aquest dilluns l’edició digital d’El Punt Avui, és el que va enviar l’expresident de la Generalitat, a causa del 155, a la seua dona, que va poder parlar per telèfon amb ell una estona abans que fóra traslladat a la presó de Neumünster, a Alemanya.

Està previst que aquest dilluns Puigdemont comparega davant del jutge. Segons indica el rotatiu, Topor va veure Puigdemont “tranquil i conscient de la complicada situació d’aquestos dies”.

Després d’haver passat la nit al centre penitenciari de Neumünster, Puigdemont passarà aquest dilluns a disposició judicial. En un primer moment, compareixerà davant d’un jutge local que haurà d’acreditar la seua identitat. Després, un tribunal superior haurà de decidir si se li apliquen mesures cautelars, entre les quals podria trobar-se la presó preventiva mentre es resol l’euroordre.

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assegurat que “el més lògic” és que el jutge alemany permeta a Puigdemont sortir en llibertat amb mesures cautelars, en una decisió que ha d’arribar “entre hui demà”. Segons Alonso-Cuevillas, hi ha “mitjans menys agressius per tenir controlada una persona per evitar que fugi” que tancar-lo preventivament. “La presó provisional és la mesura cautelar més estricta. Des d’Espanya en tenim una visió distorsionada perquè s’usa i se n’abusa en excés”, ha afirmat.

L’advocat ha explicat que “la previsió és que entre hui i demà hi haja una primera resolució sobre les cautelars per decidir si queda sota custòdia o en llibertat i havent-se de presentar regularment a les autoritats”. A partir d’aleshores, el jutge haurà de determinar si cursa o no l’euroordre i la defensa de Puigdemont planteja una estratègia amb dos fronts: en primer lloc, remarcar que no hi va haver rebel·lió i, en segon lloc, advertir que el líder de JxCat no tindria un “judici just” a l’estat espanyol.

La postura de Ciutadans

Per la seua banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha celebrat la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya i ha criticat les mobilitzacions que es van viure a Catalunya després que fóra arrestat. “El nacionalisme és el que vam veure ahir als carrers de Barcelona: odi i enfrontament”, ha manifestat Rivera.

El líder de la formació taronja ha mostrat “tot el suport” a jutges, fiscals i policies i ha acusat les forces independentistes de “trencar la convivència”. “Han de saber que la democràcia té mecanismes perquè paguin les conseqüències de les seves accions”, ha valorat Rivera, que defensa que la justícia “és igual per a tots”. Rivera, a més, ha llançat un missatge: “No menystenir” el nacionalisme. I n’ha culpat el bipartidisme. “O ens prenem seriosament l’amenaça del nacionalisme o Espanya està condemnada a viure crònicament amb un problema d’inestabilitat permanent”, ha remarcat.

Comparteix

Icona de pantalla completa