Diari La Veu del País Valencià
Compromís exigeix a l’Estat que renuncie al Programa Especial d’Armament i reforce les pensions

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat aquest diumenge una proposta perquè el Consell inste el govern espanyol a renunciar a engegar un nou Programa Especial d’Armament i que destine els recursos previstos per a aquesta despesa militar a reforçar els serveis públics essencials, en concret el sistema de pensions, alhora que s’impulsa “una cultura per la pau i el desarmament”, segons ha informat la formació a través d’un comunicat.

Segons Álvaro, l’informe ‘Els despropòsits de la Despesa Militar’ del Centre Delàs d’Estudis per la Pau arreplega que el total de la despesa militar espanyola va ser de “18.776 milions d’euros l’any 2017, quasi 2.000 milions d’euros més que l’any anterior”. “Açò vol dir que la despesa militar total actual és igual a la suma de la quantitat que l’Estat dedica a foment del treball (5.499 milions), infraestructures (5.392 milions), sanitat (4.093 milions), educació (2.525) i cultura (801 milions)”, ha denunciat.

Així mateix, ha criticat que “des de 2008 fins ara el pressupost en infraestructures s’ha reduït un 63%; en cultura ha baixat un 34%; en foment del treball, un 28%, i en investigació civil un 21%, mentre que en despesa militar real només s’ha reduït un 10%, gaudint d’un privilegi que no han tingut altres partides”.

“I no ens oblidem de l’última notícia que hem rebut de la Ministra de Defensa del govern espanyol, que ha anunciat un nou Programa Especial d’Armament (PEAS) amb el qual destinarà 10.805 milions d’euros per a comprar armes, com per exemple vehicles de combat sobre rodes 8×8, fragates F-110, avions d’entrenament o helicòpters NH-90, entre d’altres”, ha exposat.

Així mateix, ha assenyalat: “Per si açò fóra poc, cal recordar que l’Estat encara manté un deute de 21.351 milions d’euros a causa del PEAS anterior que haurà de pagar fins a l’any 2030”.

Sobre aquest tema, ha retret que, mentrestant, els ciutadans continuen “patint retallades per part del govern espanyol, veient minvat el dret a l’accés a un habitatge o, sense anar més lluny, el dret a unes pensions públiques dignes”. “Amb aquest reclam s’han manifestat milers de persones últimament en els carrers després de l’efecte dels últims canvis introduïts per al còmput de les pensions”, ha apuntat.

“Des de Compromís, considerem que és en qüestions com aquestes on queden clares les prioritats d’un govern”, ha expressat. “Així, mentre que augmentar les pensions mínimes suposaria una despesa de 3.000 milions d’euros o augmentar-les en relació a l’IPC costaria 1.800 milions, el govern espanyol prefereix dedicar més de 10.000 milions al nou Programa Especial d’Armament”, ha retret. “D’ací la nostra proposta perquè el govern estatal deixe de destinar recursos a aquests programes de despesa militar”, ha conclòs Álvaro.

Comparteix

Icona de pantalla completa