Diari La Veu del País Valencià
La CUP anuncia la seua abstenció i impossibilita la investidura de Turull com a president de la Generalitat de Catalunya

La CUP ha decidit mantenir les quatre abstencions a la investidura de Jordi Turull de cara al ple que hi ha previst per a aquest dijous de vesprada. La decisió dels cupaires arriba després que hagen traslladat a les bases la decisió final i que hagen fixat la posició el consell polític i el grup d’acció parlamentària.

En un comunicat, els cupaires al·leguen que no poden condicionar la seua acció política “a l’acció repressiva de l’Estat”. El text defensa que calia “continuar l’embat amb un programa de govern per a aquesta legislatura que fóra valent i continue el mandat de l’1-O”.

Malgrat la reunió d’aquest dijous de matí amb JxCAT i ERC i l’última oferta per a sotmetre’s a una qüestió de confiança en un termini d’entre un i dos mesos, els cupaires mantenen l’abstenció i d’aquesta manera Turull no serà investit en primera volta en la sessió d’aquesta vesprada. Amb l’abstenció de la CUP tampoc no podria ser investit en segona volta si Carles Puigdemont i Toni Comín mantenen l’acta de diputats.

Turull: “Vull seguir les meues conviccions i escala de valors”

El candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, ha argumentat la seua decisió d’acceptar la proposta de presentar-se a la investidura. En la primera part del seu discurs, en la sessió plenària d’aquest dijous de vesprada, el conseller destituït amb el 155 ha argumentat: “Preferisc el risc de ser víctima d’una injustícia que desentendre’m del moment actual”.

Turull ha justificat així la seua aposta per no assumir un “risc zero” que li hauria atorgat “menys maldecaps”, perquè prefereix seguir les seues “conviccions i escala de valors”. “Amb tot el que faça sempre he de poder mirar els ulls de les meues filles, la meua dona i la gent que m’ha donat la seua confiança”, ha afegit. “Per això estic ací, seré, il·lusionat i convençut”, ha constatat.

“Dialogar amb l’estat espanyol no suposa cap renúncia”

A més, Turull ha fet una apel·lació directa a l’Estat, al qual ha oferit “diàleg” per a poder fer efectiu el resultat de les eleccions del passat 21 de desembre. Ha volgut insistir en la necessitat de “sentar-se i parlar amb el govern espanyol” per a solucionar els problemes entre Catalunya i l’Estat i “escoltar” tots els catalans. “Com més es reafirma el resultat de les eleccions, més ha de passar –l’Estat– de l’amenaça a la repressió? Aquest és el seu sentit d’Estat. Diàleg, diàleg i diàleg. I diàleg no vol dir feblesa ni cap renuncia. Diàleg i acord és la millor manera d’avançar. Però fins ara no se’ns ha volgut ni escoltar”, ha sentenciat Turull.

“Algú dirà que és picar en ferro fred, però que el món veja que per nosaltres no serà”, ha dit Turull, recordant que “Macià va negociar amb la Segona República i Tarradellas amb el govern de Suárez”.

Comparteix

Icona de pantalla completa