Diari La Veu del País Valencià
Puig demana al govern estatal que es comprometa amb un gran acord pels recursos hídrics

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat al govern central que active el transvasament Tajo-Segura després que s’haja arribat als nivells hídrics requerits, així com un compromís per a aconseguir “un acord nacional per l’aigua”. “La postura del Consell en suport als regants és clara: que es complisca la llei i no es perda més temps a atendre la situació d’emergència del Baix Segura i el conjunt d’Alacant”, ha afirmat Puig en referència al recent augment de les aigües en el Tajo.

Respecte al “pacte nacional per l’aigua”, el responsable del govern valencià ha demanat a l’executiu espanyol “que no s’avance d’esquena als regants d’Alacant i del conjunt de la Comunitat Valenciana” i ha destacat, a més, el paper que les autonomies han de tindre en la consecució d’aquest acord.

El cap del Consell ha lamentat que, segons dades de la Càmera de Contractistes, les inversions del ministeri al País Valencià en aquesta matèria van representar menys de l’11% del total de l’Estat en 2017 i ha reclamat acabar amb “la infrainversió hídrica”. Puig ha demanat que s’activen les “inversions pendents per a la modernització dels regadius” i que s’amplie la producció de les dessaladores davant l’actual situació d'”emergència”.

Inversions per a modernitzar els regadius i tractar les aigües

En l’obertura de la jornada pel Dia Mundial de l’Aigua organitzada a Alacant per la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana (Fecoreva), Puig ha presentat el nou pla de la Generalitat per a l’aprofitament dels recursos hídrics, basat en la millora en l’eficiència del consum, la modernització dels regadius i la reutilització d’aigües. Així, el president ha anunciat que es destinaran subvencions per a aconseguir que el nivell d’eficiència del consum humà no baixe del 70%, amb una línia específica d’ajudes que es posarà en marxa amb la col·laboració de les diputacions.

A més, Puig ha presentat el nou Pla de Modernització del Regadiu, en el qual s’estima una inversió publicoprivada propera als 1.000 milions d’euros en els propers 20 anys. “En els pròxims quatre anys ja estan previstes les inversions directes i subvencions a comunitats de regants per a la modernització, que ascendeixen a 150 milions d’euros, dels quals 60 es destinaran a les comarques d’Alacant”, ha matisat el cap del Consell respecte al finançament públic.

Finalment, Puig ha destacat la inversió de 153 milions d’euros entre 2018 i 2021 per al tractament d’aigües depurades, que “posarà a la disposició del sistema de regadiu valencià 60 hectòmetres cúbics d’aigua addicionals”, ha remarcat. Enguany, segons el president, les actuacions sobre 13 estacions depuradores aportaran 18 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada, 10,5 dels quals seran per a les comarques alacantines.

Informació i conscienciació sobre l’ús de l’aigua

A la jornada celebrada a Alacant també ha assistit la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián. President i consellera han presentat la campanya #aguaparasiempre, destinada a la conscienciació de la ciutadania per a una major eficiència en el consum humà de recursos hídrics.

Amb el lema ‘Una gota de més és una gota menys’, la campanya, ha assenyalat Puig, està pensada tant per als mitjans de comunicació, per als quals es destinarà cartelleria i informació amb consells d’aprofitament, com per a associacions i escoles, on es difondran materials com uns rellotges d’arena que indiquen els minuts suficients per a activitats que consumeixen aigua.

“En aquesta societat nova en la qual ens enfrontem al canvi climàtic, cal ser actius en la cerca d’informació i ser conscients en l’ús quotidià”, ha apuntat Cebrián. “A la Comunitat Valenciana i sobretot a Alacant sabem molt bé gestionar l’escassetat” d’aigua, ha afegit la consellera, que ha apuntat la necessitat de continuar amb aquesta tradició de coneixement i “adaptar-la als nous temps”.

Comparteix

Icona de pantalla completa