Diari La Veu del País Valencià
El MuVIM s’estén a Titaigües per a rescatar de l’oblit el botànic Simón de Rojas Clemente

Titaigües ha trobat un nou aliat en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) per a potenciar, més enllà de la localitat i de la comarca, un dels valencians més il·lustres del segle de les llums. Aquest dijous es va fer oficial que el museu dependent de la Diputació de València ha inclòs dins del seu organigrama la Casa de las Luces, nom amb què es coneixerà el nou espai expositiu dedicat a rescatar de l’oblit el botànic i polític il·lustrat Simón de Rojas Clemente.

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, junt amb el diputat de Cultura, Xavier Rius; l’alcalde de Titaigües, Ramiro Rivera, i el director del MuVIM, Rafa Company, va anunciar dijous l’adhesió del museu dedicat al botànic a la xarxa de centres expositius del museu de la il·lustració. L’acord era a totes passades un projecte de legislatura, va sostindre el director del MuVIM a Diari La Veu, ja que amb la integració de La Casa de las Luces ja són dos els centres que treballen sota la protecció del MuVIM, ja que es compta amb el museu dedicat a Gregori Maians a Oliva (la Safor) i amb aquest nou espai ubicat a la plaça Major del poble de la Serrania, com així ho va destacar el diputat de Cultura.

La idea d’establir una relació estable i duradora entre el MuVIM i el museu Simón de Rojas era un projecte en què s’estava treballant des de feia dos anys, van explicar els promotors. Si bé en un principi es considerava la possibilitat d’establir una relació temporal, va indicar Company, finalment l’entesa va acabar amb un acord permanent on el paper del MuVIM passa per dotar La Casa de las Luces de projecte expositiu que posarà de relleu tots els vessants del botànic i polític de Titaigües. La planta baixa, que a més acollirà una oficina local de turisme, es destinarà a exposicions temporals, mentre que les dues plantes superiors exposaran la vida i obra de Simón de Rojas Clemente, posant, a més a més, molt d’èmfasi en els tallers didàctics que es duran a terme, tot aprofitant la immillorable natura que envolta el municipi.

“De Rojas és, junt amb Cabanilles, el nostre millor naturalista que podem exportar”, va recordar Company, qui es va lamentar que, “pel fet de no nàixer a Madrid”, hagen quedat en segon pla, una situació que un estat com França no permetria, va reivindicar el director del MuVIM. Rojas Clemente té un mercat dedicat a la ciutat de València, però en condicions normals “tindria una avinguda”. En tot cas, “molt poca gent sabria dir qui era, com tampoc qui va ser Jorge Juan, i té una passatge per a vianants al centre”. Ells, lliberals del XVIII, van pertànyer a “una generació marcada per un oblit culpable”.

Les obres de rehabilitació de La Casa de las Luces estan previstes per a abril i maig de 2019, mentre que des del MuVIM es posaran a treballar en el discurs museogràfic abans d’estiu i es preveu que a finals de 2019 el museu dedicat a Simón de Rojas puga ser visitable.

“Necessitem gent”, va explicar l’alcalde de Titaigües, Ramiro Rivera, i el nou museu pot ser un dels molts reclams turístics, sobretot de caire cultural, que ofereix la població de la zona de l’Alt Túria i que “pot ajudar” a frenar el despoblament que afecta l’interior valencià.

L’alcalde de Titaigües va agrair les ajudes econòmiques rebudes des de la Generalitat, la Diputació de València i les provinents dels fons FEDER per a dur endavant les diverses fases de compra, reforma i posada en funcionament d’un “eix cultural” per al poble i la comarca. A més, està previst posar en funcionament una web i, entre altres iniciatives municipals, Rivera va avançar que es treballa per a aconseguir que es declare Bé d’Interés Cultural (BIC) la Mojiganga de Titaigües.

Comparteix

Icona de pantalla completa