Diari La Veu del País Valencià
Els 25 valencians d’entre les candidatures als Premis Max

La Fundació de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) va fer públic aquest dijous el llistat de candidats a la XXI edició dels premis Max. Es tracta d’una classificació prèvia, una mena de semifinal, en la qual destaquen, entre els seleccionats pel jurat per a formar part dels finalistes, els 25 noms de dramaturgs, actors i produccions valencians. Aquest any podria ser el del projecte impulsat per la companyia La Teta Calva i l’àrea de Teatre de la Diputació de València, Les aventures de T. Sawyer que es va estrenar en 2017 al Teatre Escalant i que ha rebut fins a cinc nominacions, entre les quals ressalta la de Millor Espectacle per a Públic Infantil.

A aquesta edició, segons va indicar l’SGAE, s’havien presentat fins a 395 espectacles dels quals només 88 van ser seleccionats per a passar a aquesta avantsala de la fase final. A més de les categories a concurs ja establertes, l’organització va indicar que es creava per a aquest 2018 el Premi Max del públic, que es lliurarà a l’espectacle que obtinga el major nombre de vots dels assistents, que es podran emetre a través d’una aplicació. Entre les novetats també s’ha creat el premi especial Aficionat a les Arts Escèniques, un guardó que engloba projectes escènics que treballen en favor de la integració i la projecció social. Això no obstant, la principal diferència respecte a anys anteriors és que enguany la selecció de candidats s’ha fet de manera proporcional al nombre d’inscripcions admeses a cada territori. Segons explicava l’SGAE, el canvi responia a la finalitat de primar la qualitat dels espectacle i mantindre una equanimitat territorial.

En total hi haurà 19 categories en concurs i els candidats, finalistes i guanyadors els triaran tres jurats diferents constituïts per 30 professionals de les arts escèniques.

Candidats valencians

Entre les propostes que han sigut seleccionades destaquen les cinc nominacions de la producció de Les Aventures de T. Sawyer de la Teta Calva i la Diputació de València; les dues de Maldito otoño de la companyia la Subterránea i les dues de la producció de La capilla de los niños de Perros daneses, així com també les dues d’El verí del teatre de la Companyia el Micalet. Destaquen, també, les opcions de les produccions de la Generalitat amb segell de Teatre del poble valencià amb les candidatures del musical Tic-Tac i Els quatre genets de l’apocalipsi.

L’adaptació de l’obra de Mark Twain, Les aventures de T. Sawyer, produïda per la Teta Calva i el Teatre Escalante, va obtindre cinc candidatures: Carles Chiner a Millor Banda Sonora; Neus Alborch a Millor Actriu; Xavo Giménez i María Cárdenas a Millor Adaptació; Xavo Giménez i Reyes del Mambo a Millor Escenografia, i la Teta Calva, junt amb el Centre Teatral Escalante de la Diputació de València a Millor Espectacle Infantil i Familiar.

Entre els candidats a finalista com a Millor Espectacle Musical apareix la superproducció de l’Institut Valencià de Cultura, Tic-Tac, escrita per Carles Alberola, Rodolf Sirera i Pascual Alapont.

Dues companyies valencianes, concretament dues de Vila-real com Visitants i A tempo dansa van ser nominades a Millor Espectacle de Carrer per Olea i #detraca, respectivament.

Com a Millor Espectacle per a Públic Infantil i Juvenil, a més de Les aventures de T. Sawyer, està Kiti Kraft de Bambalina Teatre.

De nou, dues companyies valencianes aspiren a ser finalistes en la categoria de Millor Espectacle Revelació. La Trócola circo per Emportats i La subterránea per Maldito otoño, l’obra dirigida per Paco Zarzoso també està nominada a Millor Autoria Revelació, un mèrit que recau en Lucia Abellán, Ester Martínez i Lucía Sáez com a autores del text que interpreta la companyia amb seu a València. Això no obstant, en aquesta categoria apareix el darrer guanyador del Premi de Teatre Infantil de la Diputació de València, Adrià Novella, en aquest cas per Jocs de xiquetes la proposta de la Companyia Bullanga que, alhora, també està nominada a Millor Espectacle Revelació.

Per la seua banda, 88 azucenas y un perro suma dues candidatures: Millor Coreografia per a Yoshua Cienfuegos i Millor Espectacle de dansa per a CienFuegos Dansa. Yoshua Cienfuegos ,a més a més, també està nominat com a millor coreografia per l’espectacle Fase Alterna.

En la categoria de Millor Adaptació o Versió d’Obra Teatral repeteixen Xavo Giménez i Maria Cárdenas pel seu T. Swayer junt amb l’actual director artístic del Sagunt Escena, Juan Vicente Martínez Luciano i Víctor Sánchez, per l’obra adaptada a quatre mans de Iván y los perros.

Dues produccions públiques valencianes, Tic-Tac i Les aventures de T. Sawyer, estan nominades a Millor Composició Musical per les melodies de Carles Chiner per a l’adaptació de la Teta Calva i Josep Zapater i Noèlia Pérez per la del musical d’Alberola, Sirera i Alapont.

Carme Portaceli torna a estar nominada a Millor Coreografia, aquesta edició per Jane Eyre: una autobiografia

La companyia liderada pel dramaturg Javier Sahuquillo, Perros Daneses, opta a dues nominacions. La primera, a Millor Direcció, per al mateix Sahuquillo, per La capilla de las niñas. La segona candidatura de la companyia valenciana és per a la intèrpret Laura Sanchis que aspira a la final de Millor Actriu. Sanchis comparteix nominació amb tres valencianes més en aquesta categoria –una de les més importants i on més presència local hi ha–, ja que hi són Neus Alborch per Les aventures de T. Sawyer i Pilar Almeria i Cristina García per El verí del teatre.

L’obra produïda per la companyia El Micalet compta amb una nominació més, a Millor Disseny de Vestuari, que recau en Isabel Requena. Aquesta categoria té més presència valenciana, ja que Pascual Peris apareix com a candidat per Els quatre genets de l’apocalipsi produïda per l’IVC.

La cinquena opció de triomf per a Les aventures de T. Sawyer, una adaptació teatral que va apostar en 2017 per invertir el gènere del personatge original creat per Twain per a treballar la igualtat entre homes i dones, passa per la nominació del Xavo Giménez i Reyes del Mambo com a Millor Disseny d’Espai Escènic.

Comparteix

Icona de pantalla completa