Diari La Veu del País Valencià
El president del Parlament de Catalunya convoca el ple d’investidura de Jordi Turull per a aquest dijous

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, té la intenció de celebrar aquest dijous el ple d’investidura que ha de convertir l’exconseller de Presidència, Jordi Turull, en president.

El president de la cambra ha comunicat aquesta nit la convocatòria a diversos grups parlamentaris. El ple d’investidura se celebraria aquest dijous, previsiblement a les 5 de la vesprada, unes hores abans que el candidat proposat per Torrent haja de comparéixer davant del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena per a respondre per l’organització de l’1 ‘Octubre i per la posterior declaració d’independència votada al Parlament.

Per a la investidura de Turull són necessaris els vots del seu partit –JxCAT– Esquerra i la CUP.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha comparegut en una declaració institucional sense preguntes per a anunciar el ple i justificar l’avançament dels contactes previstos per a dijous i de la investidura tot assegurant que així “seran els diputats de la cambra els que decidiran si Turull serà o no el proper president en un ple d’investidura efectiu”.

“Posem la política al centre de tot. Demà els representats de la sobirania popular de Catalunya ens reunim per a fer el que ens toca fer sempre: parlar, debatre i finalment, votar”, ha afegit. En un breu discurs fet des del despatx d’audiències del Parlament, Torrent ha explicat que proposa Turull per a la investidura perquè després de la ronda de consultes ha “certificat que és l’únic candidat proposat i qui més suports pot assolir”.

El president del Parlament, a més, ha recordat que en la compareixença del matí ja ha remarcat el seu “compromís de defensar la dignitat del Parlament, preservar el mandat democràtic i els drets de tos els diputats”.

“Tots som conscients dels moviments i ingerències sobre el Parlament que hem viscut en els darrers dies i setmanes. Lamentablement, s’han dut a terme vulnerant els drets polítics de Jordi Sànchez, però també es podrien produir divendres”, ha destacat el president, recordant que l’impediment del Tribunal Suprem perquè el segon candidat de JxCat assistira a la sessió d’investidura ha provocat la retirada de la seua candidatura.

La CUP decidirà el seu vot dues hores abans

Els 4 vots de la CUP són decisius per a la investidura de Turull en la primera volta amb 68 vots favorables enfront dels 65 que sumen Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú-Podem i el PPC. La CUP farà un consell polític a les 3 de la vesprada, dues hores abans del ple, per a decidir si dóna suport a Turull. Els diputats anticapitalistes han criticat l’acord “unilateral” de JxCat i ERC i han recordat que el seu suport continua sent, a hores d’ara, per a Carles Puigdemont..

Turull: “Un honor immens”

El candidat, Jordi Turull, ha afirmat que és un “honor immens” ser candidat a presidir la Generalitat i ha afegit que si aquest dijous és escollit president treballarà “amb diàleg amb tothom i per a tothom”. Turull ho ha dit a través d’una piulada on ha afegit que si el ple del Parlament li dóna la seua confiança treballarà “sense descans pel progrés i protecció dels 7,5 milions de catalans, els seus drets, la seua llibertat i els seus mandats democràtics”.

Puigdemont: “Serà un gran president”

El cap de files de JxCAT, Carles Puigdemont, ha defensat que el candidat a la presidència, Jordi Turull, serà “un gran president per a revertir els efectes del 155” i ha alertat que “cap maniobra de l’Estat podrà esquerdar la seua dignitat”. En una piulada a les xarxes socials, Puigdemont ha asseverat que si Turull és escollit president farà respectar el resultat del 21-D i garantirà la “legitimitat” de les institucions catalanes.

Albiol (PPC) hi veu “frau de llei” propi d’una “república bananera”

El president del PPC, Xavier García Albiol, ha afirmat que la convocatòria del ple d’investidura és “un frau de llei”, “vulnera els drets dels diputats” i és “propi de repúbliques bananeres”. Albiol ha fet aquesta valoració a través de les xarxes socials després de parlar amb el president del Parlament, Roger Torrent, en el marc de la ronda de contactes que ha realitzat aquesta nit. El popular ha assegurat que aquesta acció “acabarà de trepitjar la imatge de Catalunya al món”.

Comparteix

Icona de pantalla completa