Diari La Veu del País Valencià
Sanitat recepta un ‘pla B’ contra l’obesitat, la diabetis i el tabaquisme

“Si socialment sembla que se’ns indueix a un ‘pla A’ de vida sedentària, menjar ràpid i comandament a distància, el ‘pla B’ és activar-se, el menjar sa i l’activitat física”. La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, presentava així aquest dimecres la campanya informativa ‘Pla Bé’, que té l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar sobre els beneficis de seguir uns hàbits de vida saludables. La intenció és frenar la tendència creixent de diabetis, reduir el sobrepés i el consum de tabac i fomentar l’activitat física.

Així, apuntar-se al ‘Pla Bé’ implica, per exemple, seguir la dieta mediterrània, consumir fruites, verdures i begudes naturals, deixar el tabac o practicar activitat física diàriament. Sota un nom “molt suggeridor”, segons va definir la consellera Montón, l’administració vol “apoderar la ciutadania perquè prenga consciència que és protagonista de la seua salut”. La funció de la conselleria en tot açò és “posar a la disposició de la gent pràctiques i hàbits saludables”. Així, la campanya naix de l’administració però busca la participació activa de cadascú en l’esfera individual.

Acabar amb el sedentarisme, el tabac i l’alcohol

Des de Sanitat trien la promoció de la salut i la prevenció per a fer front a problemes com l’obesitat, responsable que cada vegada més persones presenten diabetis mellitus tipus 2 i patologies cardiovasculars. Segons va explicar Carmen Montón, el 35,1% de la població valenciana presenta sobrepés i el 15,8%, obesitat. En el cas de xiquets i adolescents, el percentatge és menor, però, tot i això, una quarta part d’aquest col·lectiu té excés de pes. A més, en l’última Enquesta de Salut valenciana el 35% de les dones i el 25,1% dels homes es declarava “sedentari”. Per això, dos eixos de la campanya ‘Pla Bé’ són la dieta sana i l’exercici físic.

Un tercer eix de la campanya té a veure amb el consum de tabac, “la causa més important prevenible de càncer de pulmó”, ha assenyalat la consellera. Segons ha descrit Montón, el càncer de pulmó és el tercer més freqüent i la primera causa de mort per càncer al País Valencià. A més, ha remarcat que el 68,9% dels homes i el 64% de les dones víctimes d’aquest càncer són atribuïbles al consum de tabac. Per això, la campanya recomana abandonar hàbits perjudicials per a la salut, com ara “el consum excessiu d’alcohol, especialment entre la gent més jove”.

Pel que fa a les malalties cardiovasculars, que també es tenen en compte en aquesta campanya de prevenció, la consellera ha recordat que segueixen sent la principal causa de mortalitat després del càncer en el cas dels homes i la primera entre les dones.

Una campanya de dins cap a fora

La campanya ‘Pla Bé’ estarà als centres sanitaris i als mitjans de comunicació. Per exemple, s’ha preparat un vídeo d’uns 50 segons de durada amb missatges com “Estar KO o estar OK?”, “Envia el sedentarisme a passeig”, “5 peces al dia per a un dia 10” o “Més liquadores i menys licors”. Aquesta nova campanya de Sanitat s’emmarca dins del IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana 2016-2010, l’instrument estratègic de planificació i programació de les polítiques de salud. També té punts en comú amb l’Estratègia de Diabetis de la Comunitat Valenciana 2017-2021, que posa el focus en l’obesitat i l’excés de pes.

Però aquest ‘Pla Bé’ no està pensat per als professionals de la Sanitat, sinó per a la societat. “Pensem que cal fer un pas endavant per a millorar els hàbits de vida de la ciutadania”, va manifestar Montón. “No podem deixar-la sola, sinó que hem d’acompanyar el pacient i apoderar-lo”, va aclarir. Per això, va definir el ‘Pla Bé’ com “una campanya cap a fora, no cap a dins”.

D’aquesta manera, la nova campanya de la Conselleria de Sanitat se suma a altres accions que ja s’estan desenvolupant per a fomentar la dieta saludable i l’exercici físic, en algunes ocasions gràcies a acords amb ajuntaments, agents municipals i centres d’atenció primària. Per exemple, des de la conselleria es refereixen a programes com el d”Activitat física i salut’ a València, ‘Connecta Actius per la Salut’ o ‘Motívate/Actívate’.

Alimentació regulada per decret

Des de la conselleria també s’han referit al decret per a fomentar una alimentació saludable i sostenible en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat. Així, tot i que la normativa encara està en tràmit i cal aclarir algunes regulacions, s’ha explicat que aquest decret farà que millore la qualitat nutritiva dels menús dels menjadors col·lectius dependents de les administracions públiques, amb aliments frescos, de temporada i ecològics. Amb aquest decret també es pretén regular el contingut de les màquines expenedores d’aliments i begudes als centres públics “perquè oferisquen opcions més saludables”.

Comparteix

Icona de pantalla completa