Diari La Veu del País Valencià
La Policia de la Generalitat augmenta en un 600% les peces artístiques intervingudes aquest darrer any

El grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat va intervindre en 2017 un total de 2.071 peces artístiques,en les 265 inspeccions efectuades al llarg de l’any i que es van saldar amb la identificació de 653 persones i la detenció d’onze, segons dades recollides en la memòria anual donada a conéixer pel director general de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel.

El director de l’Agència ha explicat que el grup de Patrimoni “ha treballat molt intensament en 2017 i bona prova d’açò ha sigut l’augment en més d’un 600 per cent del nombre de peces intervingudes pel que fa a l’any 2016, en el qual es van aconseguir recuperar 278”.

Un dels serveis més importants va ser el que es va saldar amb la intervenció a València de 68 lots amb 102 peces d’ivori tallades, realitzades amb ullal d’elefant, que anaven a comercialitzar-se sense el corresponent document CITES o certificat de garantia, que garanteixen la conservació de les espècies amenaçades de fauna i flora silvestres mitjançant el control del seu comerç.

Es calcula que, en principi, l’oferta d’aquests lots de figures asiàtiques tallades en ivori hauria aconseguit un valor de venda de 32.797 euros.

Cal destacar també altres actuacions referides a la intervenció d’obres falses de Wifredo Lam que es volien comercialitzar per valor de 75.000 euros; dues escultures i tres dibuixos falsos de Mariano Benlliure, comercialitzades per valor de 12.025 euros, i dos olis sobre llenç falsos de Francisco Lozano, comercialitzats per valor de 5.500 euros.

Finalment, també es van detenir tres persones per delictes contra el patrimoni històric i furt, ja que van espoliar diversos jaciments arqueològics de la comarca dels Serrans. En registre domiciliari es van intervenir 1.378 objectes, entre els quals destacava un bocal de cavall romà. El valor dels danys en el jaciment La Cua II van ascendir a 10.528 euros.

El Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat està especialitzat en la protecció del patrimoni cultural valencià i se centra en la prevenció, investigació i inspecció amb la finalitat de garantir els béns d’interès històric artístic i evitar robatoris o danys. Efectua tasques de vigilància preventiva tant sobre el patrimoni històric, cultural i artístic del País Valencià, com en els entorns amb Béns d’Interés Cultural (BIC).

Comparteix

Icona de pantalla completa