Diari La Veu del País Valencià
Echávarri, processat per prevaricació en l’acomiadament de la cunyada del portaveu del PP d’Alacant

La jutgessa del Jutjat d’Instrucció número 2 d’Alacant ha processat l’alcalde de la ciutat, el socialista Gabriel Echávarri, per prevaricació a causa de l’acomiadament d’una treballadora interina, cunyada del portaveu del PP en el Consistori, Luis Barcala, després que aquest el denunciara per presumpte fraccionament de contractes en la Regidoria de Comerç que va dirigir.

La magistrada considera que “existeixen indicis” que el decret de cessament de la treballadora “obeeix únicament a la voluntat de l’alcalde en una evident, patent, flagrant i clamorosa desviació de poder donant aparença de legalitat a la seua voluntat que s’erigeix com a font del dret i exercint les seues facultats d’una forma manifestament arbitrària”. No obstant això, ha arxivat la causa contra el regidor de Recursos Humans del Consistori, Carlos Giménez, perquè va signar el decret de cessament de la funcionària per ordre de l’alcalde.

La Fiscalia havia demanat a mitjan març processar Echávarri, en considerar que existien indicis de delicte de prevaricació en l’acomiadament de la cunyada de Barcala del lloc que ocupava com a interina en la Regidoria de Cultura, un cessament que els populars van denunciar en el seu moment, ja que ho van atribuir a una represàlia davant la denúncia que havien interposat pel cas Comerç, pel qual finalment el primer edil també ha sigut processat.

L’ordre de processament per l’acomiadament de la treballadora especifica que el 18 d’abril de 2017 el PP presentava la denúncia en Fiscalia pel suposat fraccionament de contractes de Comerç i que “aquell mateix dia” Echávarri va cridar per telèfon a Carlos Giménez per a indicar-li que “havia de cessar de forma immediata una funcionària interina” que identifica com “la cunyada de Barcala”, segons arreplega l’escrit del jutjat. La treballadora cessada havia sigut contractada sense càrrec a plaça per a l’engegada de les sales d’exposicions de les Cigarreras i el MACA i una vegada finalitzat aquest treball va ser destinada al museu de la Llotja i al Centre Municipal de les Arts, trasllat esgrimit per Echávarri per a justificar l’acomiadament.

En el moment del cessament, Giménez es trobava a Santander, per la qual cosa l’alcalde li va indicar que “s’encarregava ell de tot”, segons continua l’escrit de processament, en el qual es narra que a continuació Echávarri va contactar amb un tècnic de Recursos Humans a qui va donar l’ordre de “preparar” el decret de cessament de la treballadora “sense indicar-li al tècnic la causa per la qual havia de ser cessada”, indica l’escrit. El tècnic, “estranyat per l’anormalitat que suposava rebre tal ordre directa de l’alcalde”, va contactar amb Giménez, qui li va indicar que sol·licitara a Echávarri l’ordre per escrit, però aquest es va negar pel que finalment el tècnic va fer constar en l’expedient “que havia rebut una ordre verbal” de l’alcalde.

Per la seua banda, Echávarri ha assegurat que esperava la interlocutòria per la qual se’l processa per prevaricació a causa de l’acomiadament de la treballadora després de l’escrit del fiscal en el qual s’oposava al seu recurs. No obstant açò, ha subratllat que “ningú entén” que se’l processe per una decisió adoptada amb l'”aval” de dos tècnics de la Regidoria de Recursos Humans i per l’advocat de l’Ajuntament.

El Ministeri Públic demanava que no s’arxivara la causa oberta a l’alcalde d’Alacant i que es dictara l’acte de procediment abreujat –de processament–, fase prèvia a l’obertura de judici oral. Echávarri ha sigut recentment processat en el cas Comerç, en el qual s’ha investigat un presumpte fraccionament de contractes en la Regidoria que ell va dirigir.

Comparteix

Icona de pantalla completa