Els Sorolla, Benlliure i Pinazo de la Diputació de València arriben a Gandia

L'exposició 'Memòria de la Modernitat' recull més d'un centenar d'obres que ja han visitat més de 25.000 persones a Requena i Alzira
/ València
20 març 2018 01:00h

Gandia ultima els preparatius per a acollir 'Memòria de la Modernitat', l'exposició itinerant que exhibeix més d'un centenar d'obres del patrimoni artístic de la Diputació de València. Des del dilluns 26 de març es podran veure en la Casa de Cultura Marquès de González de Quirós. Un edifici, més conegut com ‘La Casa de la Marquesa’, que data de finals del segle XIX, i que albergarà fins al mes d'agost aquest "tresor patrimonial" que inclou obres de Sorolla, Pinazo, Benlliure i Equip Crònica, entre d'altres.

Més de 25.000 persones ja han passat per Requena i Alzira per a veure la mostra, que en vespres de Setmana Santa farà escala a Gandia, abans de viatjar a Ontinyent, durant la tardor d'aquest any, i a Torrent i Sagunt al llarg del 2019.

El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, que inaugurarà la mostra en la capital de la Safor dilluns que ve, subratlla que amb aquest projecte es compleix amb "una de les principals apostes d'aquest equip de govern, que és dignificar la institució i acostar-la a la ciutadania”.

Peces emblemàtiques com El Palleter, de Sorolla, o El Tribunal de les Aigües, de Ferrándiz, són dos dels grans reclams de "l'exposició més important de la Diputació en la present legislatura", com assenyala el president. Dos obres que, al costat de L'últim dia de Sagunt, de Francisco Domingo, o Últims moments del rei en Jaume el Conqueridor en l'acte de lliurar la seua espasa al seu fill Pere, d'Ignacio Pinazo, formen part d'una de les àrees que defineixen l'exposició: 'La identitat valenciana: compromís social i polític' que dirigeix Ester Alba, investigadora de la Universitat de València.

Les obres inspirades en la identitat valenciana se sumen a altres clàssics i també peces d'avantguarda que han passat a formar part del patrimoni de la institució al llarg dels seus més de 200 anys d'història. Des de L'intrús d'Equip Crònica a la Escriptura de Carmen Calvo o la Estructura urbana de Miquel Navarro, passant pels primers treballs d'artistes com Sorolla i Pinazo, que van ser becats per la Diputació en les albors de la seua carrera. Un compendio de més d'un centenar de peces que abans de res "posen de manifest la modernitat d'una institució que amb aquesta mostra ha ajudat a reescriure la història de l'art valencià", segons els experts de la Universitat de València que han participat en la selecció de les obres. 

Al costat de ‘Memòria de la Modernitat’, hi haurà una mostra paral·lela, 'Coneix la Diputació', que dóna a conèixer als ciutadans la història i els serveis que presta la institució. A més, s'han organitzat una sèrie d'activitats complementàries com a visites guiades teatralitzades, taules redones, concerts, diàlegs amb obres o tallers infantils per a ajudar als xiquets a descobrir l'art.

next