Diari La Veu del País Valencià
La consellera Cebrián no compartirà programa amb el ‘pseudocientífic’ Josep Pàmies

“Quina vergonya, veure xarlatans com Josep Pàmies desprestigiant la UPV”. Amb aquesta piulada llançada dilluns a la nit pel compte de l’associació Círculo Escéptico saltava l’alerta sobre el programa de les IV Jornades d’Agroecologia ‘Antonio Bello’, que se celebraran el 19 i 20 d’abril a Vila-real (la Plana Baixa). De fet, després de tots els comentaris rebuts a les xarxes socials, la Universitat Politècnica de València (UPV) va assegurar aquest dimarts que obriria una investigació sobre les jornades. Poc després feia públic a Twitter el seu comunicat, on es desmarcava de l’organització d’aquest esdeveniment, al mateix temps que convidava a “no donar veu a les idees anticientífiques” de Pàmies.

L’agricultor Josep Pàmies és conegut pel seu activisme antivacunes i per renegar de la quimioteràpia i defensar que el càncer es cura amb infusions. També per receptar marihuana per als bebés amb epilèpsia o per recomanar tractaments pseudocientífics contra l’Ebola. Amb aquest currículum, i després de la polèmica sorgida, la UPV va manifestar que “coneixem Pàmies i que, per descomptat, estem totalment en contra de les seues habituals declaracions que manquen de qualsevol principi científic”. Així mateix, van convidar qualsevol entitat, institució o persona a “no oferir a Pàmies un altaveu públic per a exposar les seues idees a causa de la perillositat d’aquestes per a la salut pública”.

Confusió i males pràctiques

La UPV també va lamentar “la confusió” sobre qui organitza les jornades, ja que aquestes “només utilitzen el sistema d’inscripció i matrícula de la Universitat Politècnica de València” i que, per això, hi apareix la seua “marca”. Aquesta és, segons la institució acadèmica, l’única vinculació que té amb l’esdeveniment. No obstant això, a la web de les jornades figura el logotip d’aquesta universitat com a organitzadora, juntament amb la Universidad de La Laguna, l’Ajuntament de Vila-real i la Fundación Instituto de Agricultura Ecológica y Sostenible (FIAES).

Pel que fa a les entitats col·laboradores, destaca la presència de la Conselleria d’Agricultura, si bé des d’aquesta àrea expliquen que es van assabentar del programa definitiu quan ja s’havia publicat, per Twitter.

A més, des del gabinet de la consellera conten que ja en febrer van comunicar que Cebrián no podria assistir a les jornades per qüestions d’agenda i que, per tant, el seu nom ja no hauria d’aparéixer en aquest programa.

D’altra banda, expliquen que la UPV va contactar amb la Conselleria per a demanar tècnics per a les jornades i que l’administració va accedir –abans de saber el programa definitiu– perquè Agricultura “sempre té la disposició de traslladar i ampliar el coneixement tècnic i científic d’allò que es fa a la Conselleria”. Aclarit això, des del departament que dirigeix Elena Cebrián no entren a fer “cap valoració més”, ni del contingut de la jornada ni del comunicat emés per la UPV.

Unes jornades de diàleg i reflexió

Qui també apareix en el programa de les jornades, en aquest cas per a inaugurar-les, és la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Així, Mónica Oltra obrirà el congrés amb l’alcalde de Vila-real, José Benlloch Fernández, i el president de la FIAES, José Luis Porcuna.

Preguntat per si Oltra participarà o no en la inauguració, des del seu gabinet indiquen que de moment és manté l’assistència, atés que “l’obertura del congrés respon a una invitació formal de la fundació que organitza les jornades”. A més, remarquen que “aquest govern està compromés amb les polítiques de nova economia i la sostenibilitat”. No obstant això, des de l’equip d’Oltra indiquen que “participar-hi no implica estar d’acord amb tot el que es dirà en aquestes jornades de diàleg i reflexió”.

En aquest sentit, les mateixes fonts assenyalen que Pàmies “no és ponent, sinó que va a una taula redona” i que a les jornades també hi aniran “catedràtics” i “gent del món científic” que podran “exposar, debatre i confrontar idees”.

Comparteix

Icona de pantalla completa