Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament destaca la gran resposta de la ciutadania per a mantindre València neta en Falles

L’endemà de la cremà, València torna a la normalitat. Acomiadada la setmana fallera, arriben els balanços. Aquest dimarts la regidora Pilar Soriano, coordinadora general de l’Àrea de Medi Ambient i Canvi Climàtic, ja ha fet la valoració de la neteja viària i de la recollida de residus sòlids, si bé en la roda de premsa ha indicat que hi ha dades que s’aniran coneixent al llarg d’aquesta setmana. Per exemple, els possibles desperfectes en la jardineria. Soriano ha indicat que durant les festes no hi ha hagut cap incidència, però que “hui es comencen a avaluar els possibles danys per la cremà“, ja que “la calor afecta els arbres”. Amb tot, la regidora ha assegurat que “han sigut unes Falles molt tranquil·les”.

Soriano ha assegurat que, “tot i que a les 3 de la matinada encara hi havia falles cremant”, “a les 7.30h del matí ja estaven totes les cendres recollides”. Així, “la ciutat ja està en la normalitat”. Mentre que l’any passat es van recollir 2,240 tones de cendres, enguany n’han sigut 2,341. Una disminució del 4,3% que, per a l’Ajuntament, no resulta “significativa”. Soriano també ha destacat que, “tenint en compte les cendres, l’aigua va tindre una incidència mínima en la cremà“. La regidora ha descrit una “total normalitat en la recollida i neteja de cendres” i ha assegurat que “no ha sigut complicat des del punt de vista de la logística”.

Esforç econòmic i consciència ciutadana

La neteja durant la setmana fallera compta amb 1,5 milions d’euros més de pressupost que una setmana normal. Per exemple, cal tindre més gent treballant als carrers o moure contenidors. A més, un altre ‘extra’ respecte d’altres moments de l’any és la neteja de la ciutat, que comença hui i que s’estendrà fins al dia 23, arruixant els carrers. Però, a banda d’aquest esforç econòmic per part de l’Ajuntament, la regidora responsable ha volgut “felicitar la ciutadania” perquè “han sigut unes Falles en què la ciutadania va prenent consciència”. Així, ha destacat “la gran resposta de la ciutadania”, tot i tindre clar “que hi ha problemes i que hem de treballar”.

“Només s’han alçat dues actes d’infraccions en qüestions de neteja en totes les Falles, cosa que no vol dir que acaben en sanció”, ha explicat Soriano. Prèviament els inspectors havien fet 17 preavisos, però finalment només s’ha hagut d’alçar acta a dues comissions. Pel que fa als contenidors cremats a la ciutat, per vandalisme o per accidents amb pirotècnia, enguany n’han sigut 17, la meitat que l’any passat. Queda pendent fer el recompte de les papereres, que se sabrà durant aquest dimarts. Però, “tal com hem vist que ha anat tot enguany, pensem que en seran menys que en 2017”, ha previst Soriano.

Recollida de residus

La regidora de Medi Ambient també ha donat les dades de la quantitat de residus recollits durant la setmana fallera. Així, en el cas del contenidor gris –on es llança allò que no pot anar a contenidors de recollida selectiva– ha augmentat en un 0,05% respecte de l’any passat. També ha augmentat, un 20,85%, la xifra de voluminosos. En total, serien 167.740 quilograms que Soriano ha atribuït “als palets i altres residus de la plantà“.

La regidora Pilar Soriano ha fet la valoració de la neteja viària i de la recollida de residus sòlids durant la setmana fallera. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Pel que fa al paper i cartró, se n’ha recollit un 0,92% menys; en el cas dels envasos recollits a tota la ciutat, un 1,12% menys. No obstant això, Soriano ha destacat la recollida selectiva d’envasos amb la campanya ‘Ara pots pujar el reciclatge’, “una campanya que cada vegada coneix més la ciutadania”. Segons la regidora, “la gent quan ve a la mascletà ja coneix aquesta campanya”. Soriano ha argumentat que “enguany hem posat molt d’èmfasi a la recollida d’envasos, ja que les llaunes, els gots o les ampolles són els residus més freqüents aquestos dies” i ha celebrat que “si li ho posem fàcil a la ciutadania, la ciutadania respon”.

Unes festes sostenibles?

Preguntada per l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle durant la cremà, Soriano ha indicat que “estem pendents d’una estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica a la plaça de l’Ajuntament”. Però, ha afegit que “eixa nit també es tanca el trànsit a bona part de la ciutat, així que hi ha menys emissions per eixa banda”.

La regidora també ha explicat que, en relació a les Falles i el medi ambient, es treballa en dues línies. D’una banda, la sostenibilitat del monument. D’altra, la gestió de la ciutat i, en concret, dels residus.

Si bé Soriano ha destacat la conscienciació de la ciutadania en el tema dels residus, no ha fet la mateixa valoració en altres comportaments. Quan se li ha preguntat pels urinaris, tot i que ha matisat que això “depén de Sanitat”, ha remarcat que “cal conscienciar la societat, perquè la normativa ja existeix”. També ha indicat que “és molt complicar controlar-ho” però que “el patrimoni històric ha d’estar protegit de les actuacions incíviques”.

Comparteix

Icona de pantalla completa