Diari La Veu del País Valencià
El sistema de dependència valencià atén 63.522 persones i redueix la llista d’espera a 19.050

El sistema d’atenció a la dependència del País Valencià atén actualment 63.522 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l’informe mensual que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que pot consultar-se en la pàgina web d’aquest departament. Per altra part, des de 2015 fins a aquest 2018, la llista d’espera s’ha reduït fins a les 19.050 persones.

Durant el mes de febrer s’han incorporat al sistema un total de 2.414 persones, una dada que, si es comptabilitza des de gener d’enguany, aconsegueix un total de 3.950. Així, la Conselleria ha destacat en un comunicat que des de juliol de 2015 s’han incorporat 40.949 nous beneficiaris al sistema de dependència.

Els resultats obtinguts, segons la Conselleria que encapçala Mónica Oltra, es deuen a l’agilitació en la resolució d’expedients i, per tant, a la consegüent incorporació de nous beneficiaris al sistema. Això respon al pla d’impuls dissenyat pel departament fa dos anys amb l’objectiu de reduir el nombre de persones pendents d’atendre que hi havia a l’inici d’aquesta legislatura i que arribava a les 45.000 persones. Des de llavors, la llista d’espera s’ha reduït en 19.050 persones.

Respecte al nombre de sol·licituds presentades, des de principis d’any s’han presentat 2.720 noves sol·licituds, 1.019 durant el mes de febrer.

D’altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha permés incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions. Durant gener i febrer s’han realitzat 4.793 valoracions, 2.436 d’elles durant l’últim mes.

Per demarcacions

Respecte al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha abonat en el que va d’any un total de 37.3 milions d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals i endarreriments. L’import de la nòmina de febrer ascendeix a 18.19 milions.

El sistema d’atenció a la dependència atén actualment 7.287 persones a la demarcació de Castelló mentre que a la d’Alacant aquesta xifra és de 20.394 persones i a la de València, de 35.841 beneficiaris.

Des de l’inici de la legislatura, la llista d’espera a la demarcació de València s’ha reduït en 9.334 persones, en 7.037 a la d’Alacant i en 2.679 a la de Castelló.

En aquest mes de febrer, s’han rebut 258 noves sol·licituds a la demarcació d’Alacant i s’han realitzat 528 valoracions; a la de Castelló aquesta dada ha sigut de 159 noves sol·licituds i 258 valoracions, i a la de València hi ha hagut 602 sol·licituds i 1.650 valoracions.

De les 63.522 persones en situació de dependència incloses en el sistema, el 46% reben atenció especialitzada a través de serveis residencials, centres de dia, habitatges tutelats, centres d’atenció primerenca o CRIS o a través d’una prestació econòmica vinculada a servei residencial o de centre de dia. La resta reben una prestació econòmica per cuidador no professional, tal com el sol·licitant i la seua família i el treballador social acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

Comparteix

Icona de pantalla completa