Diari La Veu del País Valencià
Anecoop factura 663 milions d’euros i augmenta la producció un 3,8% respecte a 2016

La cooperativa de cooperatives d’origen valencià Anecoop ha augmentat la facturació un 3,8% respecte a 2016, amb la qual cosa arriba a la “xifra històrica” de 663 milions d’euros. Pel que fa al volum de comercialització, Anecoop també ha batut el seu rècord amb 835.000 tones, un 3,8% més que en l’exercici anterior.

Així ho han explicat aquest dijous el president d’Anecoop, Alejandro Monzón, i el director general de la cooperativa, Joan Mir, en una roda de premsa prèvia a l’assemblea general de l’entitat. Els dos responsables s’han felicitat pel bon any que ha tingut la cooperativa i han informat que la facturació consolidada de totes les empreses del grup ha arribat fins als 852 milions d’euros, un 6% més que en 2016. Monzón ha atribuït aquest “èxit” a “l’optima gestió empresarial” i ha incidit en “la importància” que ha tingut per a ells “el volum i la integració de les entitats sòcies”. En aquests moments, Anecoop compta amb 69 socis repartits per tot l’estat espanyol i també per França.

Una de les novetats d’aquest 2017 ha sigut que per primera vegada Anecoop ha comercialitzat més volum de fruita dolça que de cítrics. De la primera s’han comercialitzat unes 309.000 tones, mentre que els cítrics s’han quedat per sota de la barrera de les 300. No obstant això, els cítrics continuen encapçalant la facturació de l’agrupació de cooperatives. Les taronges i mandarines van minvar la seua productivitat respecte a anys anteriors, encara que els preus s’han mantingut prou estables. Pel que fa a les llimes i els pomelos, s’ha produït una important baixada de preus que s’ha compensat amb un increment de la producció.

Pel que fa al caqui, s’han superat les 100.000 tones. Els dirigents de la cooperativa han reconegut la mala campanya d’enguany d’aquesta fruita i han assegurat que “els han faltat 20.000 tones” per a fer front a la demanda. A més a més, les xifres històriques han arribat també al vi, on “per primera vegada” s’han superat els 30 milions d’euros de facturació.

Una empresa multiproducte

Entre les perspectives de futur d’Anecoop destaca la intenció de diversificar productes i mercats. En l’actualitat, la cooperativa ven a 63 països, el 90% dels quals pertany a la Unió Europea. França, l’estat espanyol i Alemanya, per aquest ordre, són els tres principals destins dels productes d’aquesta cooperativa. Així, davant els problemes que suposen el veto rus i el Brèxit, han decidit buscar nous mercats entre els quals destaquen, segons han explicat, els països àrabs.

Monzón ha destacat que Anecoop s’ha convertit en una “empresa multiproducte”, amb una estructura “potent” que, una vegada ha consolidat el seu producte originari, els cítrics, ara suma productes com el vi, el meló d’Alger, el caqui, la fruita d’os o les hortalisses. I la seua intenció, ha avançat, és apostar per “concentrar encara més” empreses de tot tipus, així com “seguir dinamitzant innovacions per a aconseguir fruites més saboroses i sostenibles”.

El sector és “rendible davant la competència”, ha assegurat, per la qual cosa se’l vol “dotar d’aires de modernitat i joventut”. En aquesta línia, el director general, Joan Mir, ha destacat “la transformació mental i legal” que ha realitzat Anecoop per a poder acollir més tipus d’empreses a més de cooperatives. En els últims anys ha crescut en socis i ara compta amb noves peticions d’entrada, un 60% d’elles SA i SL i un 40% de cooperatives.

Els aportacionistes d’Anecoop

Tal com ha assenyalat Mir, Anecoop va nàixer com una cooperativa de cooperatives valenciana, però en l’actualitat té socis de 5 autonomies, entre les quals destaquen Múrcia i Andalusia, a banda del País Valencià. Així, a l’agrupació pertanyen 27.000 agricultors “que s’estan beneficiant del creixement” de l’entitat. “Si els socis no guanyen, nosaltres sobrem”, ha apuntat Mir.

Entre els 10 primers contribuïdors d’Anecoop hi ha 5 cooperatives valencianes com són Cheste Agrària, la cooperativa de Carlet, Novacitrus Coop (formada per les cooperatives d’Oliva, Pego i Gandia, a la Safor) i finalment La Viña, una cooperativa valenciana de vins. Així no obstant, el primer lloc és per a una cooperativa murciana. Els directius han destacat “la capacitat integradora d’Anecoop”, que vol convertir-se en “la gran empresa productora espanyola”.

Comparteix

Icona de pantalla completa