Diari La Veu del País Valencià
La Unió denuncia coaccions als seus membres per donar suport al pla contra ‘Xylella fastidiosa’

La Unió de Llauradors ha denunciat “una sèrie de coaccions intolerables” durant els últims dies cap a alguns dels seus representants, “simplement per pertànyer a aquesta organització agrària i acudir a reunions sobre Xylella fastidiosa en el seu nom” i ha demanat a la Generalitat i a la Delegació del Govern al País Valencià que “investiguen” aquests fets.

L’organització ha demanat a la Conselleria d’Agricultura i a la Delegació que investiguen unes “coaccions que estan intentant limitar el ple exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, tal com estipula la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març de protecció de la seguretat ciutadana”. A més, demanen a aquestes administracions “que s’asseguren que no es tornaran a produir” aquests fets.

La Unió ha explicat en un comunicat que la “pràctica totalitat del sector agrari de la Comunitat s’ha mostrat a favor de l’aplicació de les mesures d’eradicació contra Xylella fastidiosa aprovades per La Unió Europea i aplicades per la Conselleria amb el beneplàcit del Ministeri d’Agricultura”. “Tots, excepte l’organització provincial d’Asaja a Alacant i l’entitat que han creat a aquest efecte, l’Associació d’Afectats per la Xylella (Axfa)”, ha apuntat, abans d’acusar aquestes dues entitats d’estar “entorpint l’aplicació del pla amb recursos judicials per part de propietaris de les parcel·les afectades al nord d’Alacant”.

Incidents a Callosa d’en Sarrià

La Unió ha lamentat que, “paral·lelament a aquests recursos, totalment legítims, s’ha elevat la tensió i crispació de forma interessada fins a arribar a la coacció ja en els últims dies”. L’organització agrària s’ha referit a un incident ocorregut el passat 5 de març després d’una reunió a Callosa d’en Sarrià (la Marina Baixa) amb els auditors de l’Oficina Veterinària i Alimentària de la Comissió Europea, a la qual van assistir representants de les administracions, La Unió, AVA, Asaja-Alacant, Cooperatives Agro-alimentàries de la CV, el Comité de Gestió de Cítrics i Asfplant.

Després de la trobada, “es van produir coaccions cap a part dels assistents a la reunió per part d’un grup de persones concentrades que portaven clarament identificats cartells d’Asaja Alacant”, han afirmat des de La Unió.

“Aquestes coaccions han anat augmentant al llarg de les jornades. En el ple celebrat el passat 7 de març a l’Ajuntament de Tàrbena (la Marina Baixa), l’Agrupació d’Electors Independents per Tàrbena va sol·licitar que no es contractaren certes empreses per estar administrades per persones que són representants de La Unió, en clara referència al secretari comarcal a la Marina Baixa”, han agregat. Aquesta moció “no va ser aprovada i, en cas que ho haguera sigut, seria un clar exemple de prevaricació”, ha remarcat l’entitat. D’altra banda, La Unió ha alertat que treballadors de Tragsa encarregats d’aplicar les mesures de contingència en les parcel·les afectades “estan rebent amenaces i coaccions a l’hora de realitzar el seu treball”.

Comparteix

Icona de pantalla completa