Diari La Veu del País Valencià
El Cor de la Generalitat amenaça amb una vaga que afectarà l’Òpera si no es fa fixa tota la plantilla

El Cor de la Generalitat va anunciar aquest dimecres que durà a terme diverses mobilitzacions i accions de protesta, entre les quals es preveu l’amenaça de fer una vaga que afectaria la temporada d’òpera si l’Administració no “consolida” de manera “definitiva l’actual plantilla” de la unitat artística depenent de l’Institut Valencià de Cultura (IVC)

La formació que dirigeix Francesc Perales va traslladar al Comité d’empresa de l’IVC un escrit el passat 5 de març on reclamen que la integritat de la plantilla passe a ser personal laboral fix. Segons recollia Europa Press aquest dimarts, el Cor “encara no ha obtingut resposta” a la demanda.

En la carta fan esment al fet que el passat mes de desembre es va arribar a un acord entre els sindicats i l’Administració per a reduir la temporalitat en el sector públic instrumental de la Generalitat. Apunten que, en el cas del Cor de la Generalitat, els contractes de treball que el vinculen amb l’IVC són tots temporals, en tant que són interins. Els cantants van sol·licitar que se solucione i afegeixen que la reclamació ha sigut “reiterada” i que la solució hauria de ser “no traumàtica”. Argumenten que no han tingut èxit fins ara en la petició i que, a més a més, l’aplicació del nou acord podria comportar que integrants de la formació perderen els seus llocs.

Això no obstant, la reclamació laboral dels cantants on demanen que se’ls vincule a l’Administració amb un contracte de personal laboral fix es remunta a més de 20 anys i no havia tingut cap resposta amb cap dels governs anteriors. En aquest sentit, la Relació de Llocs de Treball (RLLT) aprovada el 27 de desembre per l’IVC i publicada pel Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) el 28 del mateix mes recull cadascuna de les 62 places del Cor, de manera que les places, segons fonts de la Conselleria consultades per aquest diari, no estan ni s’han posat en qüestió i més des que es van recollir en el DOGV. La plantilla compta amb la fórmula contractual que permet la llei pel fet d’aparéixer reflectida en la RLLT, un fet que durant els 25 anys que s’estava reclamant no s’havia fet fins ara.

Per la seua banda, el Cor assenyalava que tots els component de la plantilla de la formació “van superar en el seu moment unes proves d’accés que complien amb els requisits d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat”. Per açò, reclamen que aquelles proves, ara, “es consoliden amb caràcter general com a proves vàlides per a considerar els cantants com a treballadors fixes de l’IVC sense cap altra prova o tràmit extraordinari”. Tanmateix, algunes de les proves que es van fer per a completar la formació en el moment de fer el salt a la professionalització no preveien l’exigència de les titulacions –com, per exemple, el títol superior de música en l’especialitat de cant– que hui prescriu la llei per a accedir a un lloc de treball similar al de funcionari classe A.

Malgrat que l’exigència de la regulació es remunta quasi a l’inici de l’etapa professional –en 1987 va passar a ser el Cor de València, semiprofessional, a Cor de la Generalitat, ja professionalitzat– és ara quan consideren que és “el moment per a convalidar aquelles proves que vam superar en el seu moment, de manera que es duga a terme la consolidació definitiva de l’actual plantilla del Cor de la Generalitat Valenciana”, van reclamar.

Per això, van advertir que si no es fa, el Cor “haurà d’adoptar mesures per a fer visible aquesta situació de precarietat de forma pública a través de mobilitzacions, accions de protesta i eventualment convocatòria de vaga en les actuacions i les òperes previstes per a la temporada”. En aquest sentit, les aturades no afectarien la següent representació que acollirà el Palau de les Arts, Il Corsaro, de Franz Haydn, però, en cas que el Cor faça vaga, aquesta amenaça la posada en escena de Tosca de Puccini, programada entre el 6 i el 21 de maig i per a la qual estan totes les entrades venudes des de fa setmanes.

Des de l’Administració van apuntar a Diari La Veu que s’asseuran a negociar amb els cantants, tal com van demanar els artistes aquest dimarts, quan van sol·licitar abordar el tema “amb la major urgència possible”.

Comparteix

Icona de pantalla completa