Diari La Veu del País Valencià
Els partits del Botànic volen que els votants puguen seleccionar candidats dins de les llistes electorals

PSPV, Compromís i Podem han presentat aquest migdia en una roda de premsa conjunta la proposta de nova llei electoral que volen enllestir abans de les eleccions a les Corts de 2019. A banda de la vella aspiració de les forces d’esquerres i nacionalistes de la baixada de la barrera electoral del 5% al 3% que històricament va deixar fora del parlament la Unitat del Poble Valencià, el CDS Unió Valenciana, el Bloc i EUPV, els partits del Botànic han introduït un primer esbós de desbloqueig de llistes importat de Suècia.

La proposta permetria que cada votant seleccionara fins a 3 candidats del partit. Els membres de la llista que obtingueren més del 10% de suports explícits escalarien cap als llocs prominents. Tot i això, la norma blinda el primer lloc del cap de cartell i no s’aplicaria als suplents.

La novetat, defensada pels diputats Alfred Boix (PSPV), Antonio Montiel (Podem) i Fran Ferri (Compromís), té el matís que els moviments interns de les llistes haurien de respectar l’estructura en cremallera (dona-home, home-dona). Tot i aquestes limitacions pel que fa al principi de representació, els portaveus del Botànic han defensat la mesura com una manera “de fer més modern i representatiu” el sistema electoral, a banda de permetre que els votants participen de manera més directa en l’elecció dels seus representants.

La nova llei electoral inclou també la incompatibilitat del càrrec de diputat amb qualsevol altre que implique representació, com ara alcalde o regidor. A més, hi ha mesures per a propiciar les primàries a dins dels partits, amb l’assignació de fons electorals adicionals i l’obligatorietat de fer debats.

La proposta ha de negociar-se encara amb els grups de l’oposció, un diàleg que s’abordarà quan el ple de les Corts admeta a tràmit la proposició de llei. El PPCV no sembla disposat a entrar en el fons del contingut i ha plantejat començar per una reforma de l’Estatut, prèvia al canvi de les normes electorals.

Ciutadans, la quarta pota imprescindible per a aprovar una llei que necessita 66 vots a favor dels 99 de la cambra, ha insistit que la proposta dels partits del Botànic és “un pedaç” perquè no preveu la proporcionalitat que ells desitgen, sobretot la conversió del País Valencià en una circumscripció única que evite la sobrerepresentació de Castelló enfront de València i Alacant. Això, però, obliga a reformar l’Estatut i a ajornar qualsevol canvi del sistema a després de les propers eleccions.

Comparteix

Icona de pantalla completa