Diari La Veu del País Valencià
El rècord d’inversions de Mercadona redueix a la meitat els beneficis en 2017

Mercadona va experimentar en 2017 una caiguda important dels seus beneficis com a conseqüència de la important partida destinada a inversions. Així, la companyia liderada per Juan Roig va reduir els seus guanys a quasi la meitat passant dels 636 milions de benefici de 2016 als 322 del passat exercici. Tot i la caiguda, que representa un 49%, la distribuïdora valenciana ha superat les seues expectatives, que estaven fixades en un benefici d’uns 200 milions. Els beneficis per a la companyia són l’única xifra que experimenta una davallada atés que altres com les vendes creixen un 6% fins als 22.915 milions. També pel que fa a la creació d’ocupació l’empresa va experimentar un increment respecte de 2016 amb la creació de 5.000 nous llocs de treball (1.000 més que l’any anterior).

Així ho ha explicat aquest dimarts el president de Mercadona, Juan Roig, durant la roda de premsa de presentació de resultats de 2017 i previsions per al 2018, on ha assegurat que la caiguda dels beneficis era una dada esperada per l’empresa, ja que havien planejat destinar una important partida a inversions durant el passat exercici. La caiguda dels beneficis és el resultat de destinar 1.008 milions a inversions. La majoria d’ells, 667 milions del total, es van destinar a la renovació i modernització de les botigues.

Web i modernització de l’empresa

Durant la presentació també s’ha informat dels avanços de Mercadona en matèria de transformació digital. Així, l’empresa de Juan Roig ha signat amb l’empresa SAP un acord durant 5 anys amb l’objectiu de transformar i millorar els processos de la companyia. Dins d’aquests avanços tecnològics es troba el desenvolupament del projecte de ‘Mercadona online’, l’inici del qual està previst per al segon semestre de 2018 i implica tant la construcció d’una nova web i d’una aplicació mòbil com la d’un magatzem propi per al repartiment en la ciutat de València, amb vehicles específics de tres temperatures especialment dissenyats per a Mercadona. És un projecte per a “provar i aprendre” i, segons ha explicat la companyia, estan convençuts que serà rendible.

Pel que fa als blocs logístics, Mercadona va destinar 175 milions per a la seua millora. Per a la transformació digital de l’empresa, una assignatura pendent per a la companyia, segons ha reconegut en els darrers anys el mateix Roig, Mercadona ha invertit 141 milions, mentre que per a l’expansió dels supermercats valencians a Portugal la inversió ha sigut de 25. En innovació en tendes destaca la implantació en 157 supermercats del Nou Model de Tenda Eficient, que contribueixen a optimitzar l’acte de compra dels clients, i el projecte per a impulsar els frescos, ja implantat en quasi 200 tendes.

Per a portar a terme aquesta transformació “de forma sostenible”, la companyia ha invertit 1.008 milions d’euros, un 47% més que en 2016. Així han obert 29 nous supermercats i la seua xarxa ha crescut fins als 1.627, tots amb el Nou Model de Tenda Eficient. A més, la inversió també s’ha destinat a l’obertura de dos nous Centres d’innovació, un a Paterna i l’altre en la localitat portuguesa de Matosinhos (Porto).

Distribució de beneficis

Segons ha explicat l’empresa, dels beneficis obtinguts, Mercadona ha repartit un 35% amb la plantilla en concepte de primes per objectius, mentre que un 25% ha anat a la societat en concepte d’impostos, un 25% s’ha reinvertit en l’empresa com a recursos propis i el 15% restant s’ha repartit entre els accionistes via dividends.

Fruit d’aquest compromís amb el creixement compartit, i d’acord amb la metodologia actualitzada per l’Institut Valencià d’investigacions Econòmiques (IVIE), l’aportació global de Mercadona a la creació de riquesa a l’estat espanyol representa el 3% de l’ocupació total del país (545.000 llocs de treball), l’1,7% del PIB (19.500 milions d’euros) i un volum de compres en el mercat nacional de 17.533 milions d’euros que representa el 85% del total de les compres realitzades per la companyia.

Comparteix

Icona de pantalla completa