Diari La Veu del País Valencià
El bus de la llengua viatja a més de 100 pobles per a jugar amb el valencià

El bus de la llengua, el projecte engegat per la Direcció General de Política Lingüística, ja té el motor encés per a dur el valencià a les comarques. Aquest divendres s’ha presentat la campanya per a incentivar l’ús de la llengua a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i el proper dissabte, 10 de març, farà la parada a Castelló de la Plana aprofitant les festes de la Magdalena. Començarà així un recorregut que tindrà, des de 2018 fins a març de 2019, 106 estades a les localitats.

El vehicle per al foment del valencià és una “eina més” de la campanya ‘Sempre teua’ que va anunciar la Conselleria en setembre de 2017, ha explicat el conseller Vicent Marzà aquest dimecres davant l’autobús blanc i descapotable on tant menuts com estudiants i famílies poden participar en cinc tallers “lúdics” en què el valencià és la matèria primera del joc.

De moment, l’autobús visitarà 106 pobles, però el vehicle podrà acudir a aquelles localitats que des dels respectius ajuntaments ho sol·liciten. Així, des de març de 2018 a març del 2019, els jocs en valencià arribaran sobre rodes fins a 16 municipis castellanoparlants. D’aquesta manera queda palesa la intenció d’Educació de bastir ponts al voltant de les dues llengües oficials del País Valencià.

El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha destacat la jocositat de les activitats, d’entre les quals destaca ‘Una de quatre’, un joc interactiu en què es pot participar emprant les tauletes electròniques de què disposa l’autobús o instal·lant-se una aplicació al mòbil. A més, també es podrà disfrutar d’altres ‘tallers’ com ‘L’alfaruleta’, ‘El conte volador’ i ‘Paraules esteses’.

Els consistoris podran adaptar l’ús i la possibilitat d’afegir activitats paral·leles als jocs que viatgen dins del vehicle. De fet, Trenzano ha indicat que l’autobús podrà estacionar a les places dels pobles, als centres educatius i també als centres comercials.

Finalment, el gran autobús blanc per a fomentar l’ús del valencià tindrà una presència destacada en les principals festes tradicionals valencianes com ara la Magdalena, que arribarà aquest pròxim dissabte, les Falles a València, les fogueres d’Alacant en juny i el Misteri d’Elx en agost. Les activitats compten amb monitors i es repartirà marxandatge com samarretes, xapes i bolígrafs.

El projecte també compta amb una pàgina web (www.sempreteua.gva.es) on es podrà seguir el viatge i les parades del bus de la llengua i un quadern de bitàcola.

Comparteix

Icona de pantalla completa