Diari La Veu del País Valencià
La ‘meitat’ de les institucions públiques fan vaga el 8 de març

Aquest 8 de març hi ha convocades nombroses mobilitzacions i accions a nivell mundial per tal de combatre el masclisme, que, de manera transversal, incideix en el dia a dia de la vida de les dones abocant-les a una situació de desigualtat.

No es tracta d’un moviment exclusivament ciutadà. Hi ha diverses administracions públiques valencianes que també han volgut sumar-se a aquestes reivindicacions amb diferents accions al voltant del Dia Internacional de la Dona, especialment combatiu.

Les Corts Valencianes

El ple de les Corts Valencianes del 8 de març és més curt que normalment, ja que la jornada de dijous es redueix a la sessió de control al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Així ho van acordar els grups en la passada Junta de Portaveus. A més, les parlamentàries de Podem, Compromís i PSPV secunden la vaga no acudint a l’hemicicle i han fet una crida a la resta de partits a fer el mateix. Per contra, PP i Ciutadans no en faran.

Consell

Les conselleres no participen aquest dijous 8 de març al ple dels Corts. És la seua forma de visibilitzar el seu suport a la vaga feminista convocada per a aquest dia. Tampoc han participat en la reunió preparatòria del Ple del Consell i acudiran a la manifestació convocada aquesta vesprada, juntament amb el president Ximo Puig i amb també altres membres del Consell.

Tal com va destacar la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, amb aquesta acció es vol contribuir a fer palés el paper actiu de la dona en la societat i de quina manera aquesta “es ressentiria si les dones deixaren el món laboral i també l’àmbit de les cures i l’atenció”.

Ajuntament de Castelló

Les regidores de Compromís de l’Ajuntament de Castelló no acudeixen als actes oficials dins de la programació de les festes de la Magdalena i deleguen les seues funcions en els seus companys regidors en senyal de reivindicació.

Ajuntament de València

En la darrera Mesa General de Negociació, l’Ajuntament de València va aprovar destinar els diners descomptats a les treballadores que secunden la vaga del 8 de març a polítiques de lluita contra la violència masclista i a polítiques d’igualtat.

“A aquest govern ens preocupa la violència masclista en totes les seues formes (violència contra les dones, assetjament laboral i l’espai públic) però també la qüestió del treball domèstic que recau en un alt percentatge en les dones o la desigualtat salarial i laboral. Per això, considerem molt important destinar aquests diners a entitats i organitzacions que treballen aquests temes”, va explicar la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano.

Ajuntament d’Alacant

La convocatòria de la vaga del Dia de la Dona prevista per al 8 de març ha provocat conflicte polític al consistori alacantí. El portaveu del grup municipal Guanyar Alacant, Miguel Ángel Pavón, s’ha desmarcat de l’acte institucional convocat per l’alcalde, Gabriel Echávarri, i la regidora d’Igualtat, Sofia Morales, al saló blau de l’Ajuntament per a celebrar el Dia de la Dona, ja que coincideix amb la vaga de dones del 8 de març.

En la seua opinió, “si es vol donar suport la vaga el que cal fer és secundar-la i estar en el carrer amb les dones” afegint que “si les conselleres del govern valencià tindran una agenda pública en blanc el 8 de març, el mateix caldria esperar de les regidores de l’equip de govern de l’Ajuntament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa