Diari La Veu del País Valencià
El Teatre Escalante es dóna un màxim de tres anys per a ser paritari en totes les disciplines i departaments

El Teatre Escalante s’ha donat tres anys perquè la paritat siga completa en totes les disciplines i departaments de les seues produccions després que l’any passat el centre detectara en un estudi sobre les seues propostes que la igualtat no es donava en tots els àmbits. Per a reforçar aquesta línia de treball que va encetar en 2017, l’ens s’ha convertit en el primer espai escènic dedicat al públic infantil a adherir-se a la Carta per la igualtat de gènere impulsada pel l’associació Clàssiques i Modernes.

Aquest dimecres, el director de l’ens depenent de la Diputació de València, Josep Policarpo; la diputada de Teatre, Rosa Pérez, i la secretària general del col·lectiu, Margarita Ramón-Borja, han signat el manifest amb què l’Escalante passa a formar part de les Temporades per la Igualtat. Amb aquest compromís, l’Escalante s’ha convertit en el primer teatre especialitzat en públic infantil a adherir-se a una iniciativa a la qual ja s’han sumat 57 entitats públiques de l’Estat, entre elles, el Centre Dramàtic Nacional, el Festival de Teatre Clàssic d’Almagro i l’Institut Valencià de Cultura.

Margarita Ramón-Borja s’ha mostrat convençuda que “en tres anys es veuran resultats”, ha dit la secretària general de Clàssica i Modernas. El trienni a què feia referència és al temps que l’Escalante s’ha donat per a revertir els “resultats demolidors” que van traure a la llum un estudi realitzat sobre la seua programació. Les dades es van presentar en la passada Mostra de Teatre d’Alcoi i, des d’aleshores, l’espai escènic depenent de la Diputació de València treballa amb el requisit de vetllar perquè les produccions que programa complisquen en la igualtat de gènere. Això no obstant, Policarpo ha reconegut que, pel que fa al vessant artístic, sobretot actors, la paritat és evident i factible, però és en altres rols, com ara la creació o la direcció i en algunes disciplines com la direcció o composició musical, on les dones programades “són marginals”.

Per això, el Teatre Escalante ha volgut ratificar el seu suport a la participació femenina en la producció i programació d’espectacles per a xiquets, tant sobre l’escenari com en les àrees de producció, difusió, gestió i comunicació. “En el teatre infantil hi ha hagut molt de treball per a fer evolucionar i eliminar els biaixos masclistes en els contes, on les xiquetes han ocupat posicions d’inferioritat i de subordinació, així que és summament significatiu que el Teatre Escalante s’unisca a les Temporades Igualtat”, ha afirmat la vicepresidenta, Margarita Ramón-Borja.

“Aquest conveni persegueix l’augment de la representació femenina en els espectacles programats i produïts pel centre cultural de la Diputació de València”, ha assenyalat la delegada de Teatres, Rosa Pérez Garijo. La diputada ha recordat que sumar-se a aquesta iniciativa busca “reafirmar el camí cap a la paritat que ja venim implementant des de fa temps”.

“Pel que fa a l’aplicació de les mesures, la paritat és ja un principi irrenunciable en les produccions pròpies del Teatre Escalante”, ha assegurat Policarpo. Entre les responsabilitats que ha assumit el teatre valencià es troben les de l’ús d’un llenguatge inclusiu, encaminar-se cap a un equilibri en la programació dels textos escrits per dones i per homes, permetre la igualtat d’accés per als llocs de responsabilitat tant a elles com a ells, vetlar per la igualtat salarial i el repartiment de les responsabilitats.

Així doncs, l’Escalante vol que en tots els seus departaments i disciplines de les produccions amb la seua marca s’observe el 50% de paritat, és a dir, una igualtat absoluta. De moment, com ha assenyalat Policarpo, s’han fet passes endavant, ha refermat el responsable artístic de l’espai escènic de la corporació.

Comparteix

Icona de pantalla completa