Diari La Veu del País Valencià
Uns valencians desenvolupen una prova pionera per a saber amb exactitud què mengem

Els organismes transgènics són aquells que han sigut modificats genèticament, bé amb una transferència de gens, bé modificant els propis. L’objectiu és aconseguir que aquest organisme tinga propietats noves. Per exemple, resistir plagues o sequeres, en el cas dels vegetals. Així, la biotecnologia ha passat a ser una part fonamental de l’agricultura, ja que les tècniques genètiques permeten aconseguir vegetals més resistents i collites més sostenibles.

Malgrat aquests avantatges, els transgènics sempre han estat sota polèmica, ja que hi ha sectors que consideren que, per exemple, afavoreixen la pèrdua de biodiversitat o que hi ha desconeixement sobre els riscos sanitaris que puguen tindre. Per això, a Europa les varietats transgèniques estan sotmeses a un estricte control i només algunes poden ser cultivades i comercialitzades.

Complir la legislació vigent

En aquesta línia, la companya valenciana Sistemas Genómicos, ubicada a Paterna, ha desenvolupat la prova GMO Sgtesting. La finalitat, diuen, és clara: “Saber amb exactitud què estem menjant”. Aquesta anàlisi és “l’única europea que permet localitzar i quantificar la majoria d’organismes modificats genèticament no autoritzats per la legislació comunitària, així com els que estan autoritzats fins a certs nivells”.

Per exemple, aquesta prova detecta el material transgènic en “alguns dels vegetals més comuns en el consum humà i en el pinso animal”, com la dacsa, la soja o la colza, i permet comprovar si són varietats autoritzades per la legislació europea i si es mantenen dins dels límits fixats. No obstant això, la principal innovació radica en “la seua capacitat per a detectar varietats transgèniques no autoritzades”, aquelles que estan prohibides en la Unió Europea.

La responsable del Departament d’Agrigenòmica i Microbiologia Molecular de l’empresa, Amparo Girós, assegura que és “un test únic en l’àmbit europeu” i que ajuda a complir la legislació vigent. “Això resulta de vital importància per als importadors de dacsa, soja i colza, que han de certificar la total adequació i qualitat del seu producte”, explica. Amb aquesta prova, “qualsevol importació d’aliment contaminat pot ser rebutjada fins i tot abans d’arribar a les nostres fronteres, garantint la seguretat alimentària de tots els consumidors”. Així, es garanteix l’equilibri “entre la genètica aplicada als vegetals i la total certesa per als consumidors”. La prova només necessita una xicoteta mostra de l’aliment, de la qual s’extrau ADN i 12 hores després se sap el resultat.

Comparteix

Icona de pantalla completa