Diari La Veu del País Valencià
‘El món en un condó’, un homenatge pòstum de l’IVAM a l’artista Juan Hidalgo

‘El món en un condó’ és el títol de la intervenció de l’artista canari Juan Hidalgo per a la façana de l’IVAM, dins de la línia ‘IVAM produeix’, que s’exhibeix des de hui i que tot just una setmana després de la seua mort es converteix en un homenatge a l’artista canari. Aquest treball, una fotografia de 81 metres quadrats, representa una bola del món dins d’un preservatiu lligat a la part superior i suspés en un fons blau.

Segons el crític d’art David Pérez, la intervenció constitueix un exemple de la hibridació de les seues obres i “una via per a indagar des d’una vessant metafòrica al voltant del plaer que el món suscita i la frustració que inevitablement genera. El treball de Juan Hidalgo (Les Palmes de Gran Canària, 1927-Ayacata, 2018) se situa en un espai en què la música, l’actuació, l’acció fotogràfica i l’univers objectual de caràcter més banal s’entrecreuen i bifurquen.

Premi Nacional d’Arts Plàstiques de 2016, Juan Hidalgo ha estat un artista inclassificable, que no es deixava encasellar, però que es va convertir per a molts en un referent. Estava fora de les normes, se les saltava conscientment, potser per això s’ha tardat tant de temps a reconéixer el seu treball, segurament perquè les seues obres incomodaven o obligaven a fer-se preguntes a través de gestos mínims que alguns considerarien frívols.

L’obra de Juan Hidalgo per a la façana de l’IVAM forma part de la línia ‘IVAM Produeix’. / IVAM

Hidalgo va ser un pioner, no només quan va formar part de ZAJ, el grup d’avantguarda que es va desenvolupar al mateix temps que Fluxus i Gutai i que en les seues paraules “era com un bar: la gent entra, ix, es pren una copa i deixa una propina”, sinó també amb les obres que va realitzar en solitari. Es va atrevir a tractar qüestions com el desig i l’amor, la qual cosa va provocar que es retiraren algunes de les seues obres perquè a alguns els molestaven. “Cal practicar la vida com a art i després l’art com a vida”, va ser una de les seues frases.

L’obra de Juan Hidalgo per a la façana de l’IVAM forma part de la línia ‘IVAM Produeix’, que promou la producció d’obra de diferents artistes i posa en valor projectes site specific per a alguns espais aparentment no museístics, com ara la façana, el vestíbul o l’esplanada del museu.

És la tercera intervenció a la façana de l’IVAM dins d’aquesta línia de producció artística, que es va iniciar al gener de 2017 amb l’obra de Cristina Lucas (Jaen, 1973) titulada Box, que al·ludia a un nínxol mortuori. En la segona, a càrrec de l’artista Marina Núñez (Palència, 1966) titulada Un cos estrany, la façana de l’IVAM semblava trencar-se violentament perquè una dona impactava contra ella.

Com a presentació de la intervenció de Juan Hidalgo per a la façana de l’IVAM, el crític d’art David Pérez, gran coneixedor de la seua obra, va impartir aquest dimarts una conferència sobre el treball de l’artista.

Comparteix

Icona de pantalla completa