Diari La Veu del País Valencià
Una de cada cinc menors víctimes de la violència masclista a l’Estat és valenciana

L’organització Save the Children alerta que el País Valencià és l’autonomia “que més víctimes menors de 18 anys presenta per violència de gènere” després d’Andalusia. Amb uns percentatges del 19,5% i el 21,4% respectivament estan “molt lluny de comunitats com el País Basc, amb un 1,4% del total”. Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, des de Save the Children posen el focus en l’augment de la violència masclista en adolescents i insisteix en la necessitat d’aprovar una llei “contra totes les formes de violència que pateix la infància”.

Segons Save the Children, amb dades de lnstitut Nacional d’Estadística, “una de cada cinc xiquetes que tenen una ordre de protecció o mesures cautelars per violència de gènere a Espanya és de la Comunitat Valenciana”. “Per això és necessari augmentar els recursos destinats a la prevenció d’aquest tipus de violència”, explica Rodrigo Hernández, responsable de Save the Children al País Valencià.

“Tot i que en la nostra comunitat de manera pionera s’ha rebaixat l’inici de l’educació sexual als 12 anys gràcies a la modificació en 2017 del Pla Integral d’Educació Sexual (pies), des de Save the Children pensem que continua sent insuficient, ja que més que la meitat dels delictes contra la llibertat sexual en la nostra autonomia es produeixen entre els 0 i els 13 anys”, assegura Hernández.

Per al responsable de l’entitat, quan s’ha produït l’agressió “ja hem arribat tard” i per això considera que “és necessari posar el focus en la prevenció: una xiqueta agredida és un fracàs social”. A més, des de Save the Children remaquen que “es tracta d’una forma de violència doblement greu perquè té dos vessants: la masclista i la que s’exerceix contra la infància” i consideren que la resposta ha d’estar centrada en la prevenció. Així, l’organització insisteix en la necessitat d’una llei “que protegisca tots els xiquets i xiquetes front a la violència i que, amb la finalitat de prevenir la violència masclista, preveja la inclusió d’una assignatura obligatòria d’educació sexual”.

L’ONG demana, a més, que els centres educatius compten amb protocols de detecció i intervenció davant tota forma de violència, inclosa la violència masclista, i formació en prevenció i detecció per a docents sobre totes les formes de violència que puga patir l’alumnat per a poder prevenir i detectar qualsevol cas d’assetjament, abús, maltractaments o violència masclista.

Aquestes mesures preventives en l’àmbit escolar es plantegen dins la Llei per a l’Erradicació de la Violència contra la Infància que, a més, inclou una sèrie de mesures adreçades a eradicar tots els tipus de violència que pateixen les xiquetes pel fet de ser-ho, com la mutilació genital femenina, el matrimoni forçat o la tracta per a l’explotació sexual.

Comparteix

Icona de pantalla completa