Diari La Veu del País Valencià
Accessible, verd i amb els monuments integrats: així serà l’entorn del Mercat Central València

L’estat actual de l’entorn del Mercat Central, un dels espais més descuidats de Ciutat Vella, té els dies comptats. Dues arquitectes valencianes, Elisabeth Quintana i Blanca Peñín, han guanyat el concurs per a dissenyar la nova plaça de la Ciutat de Bruges amb la seua proposta ‘Confluència’ per la seua capacitat de valorar els monuments i fer l’entorn sostenible.

Així ho ha anunciat aquest dimarts la Consellera d’Habitatge, Maria José Salvador, que ha telefonat personalment l’equip guanyador. El jurat ha pres en consideració la integració dels edificis emblemàtics de la plaça, com són el mercat i la Llotja amb elements verds i espais de convivència atractius i accessibles. Tot això en un entorn que ajudarà a reduir l’illa de calor jugant amb el cicle de l’aigua que portarà a reduir els costos i el manteniment de la plaça. Seguint les demandes dels comerciants de la zona, les obres inclouran una zona de càrrega i descàrrega i d’estacionament de vehicles.

Així quedarà la plaça Ciutat de Bruges i la part posterior del Mercat Central, segons el disseny de l’estudi Quintana-Peñín.

Així, el projecte destaca la incorporació de la perspectiva de gènere i la sostenibilitat en el procés de regeneració de la zona. A més, les arquitectes guanyadores són també les adjudicatàries de l’obra. Per tant, el seu equip redactarà el projecte i serà l’encarregat de dirigir-lo. Pel que fa a l’aportació ciutadana, les obres inclouran zones accessibles per a majors i xiquets i el pas d’autobusos elèctrics de les línies demandades pels veïns.

Salvador ha detallat que “en uns 15 dies aproximadament es formalitzarà el contracte administratiu” i que al finals de març podria estar adjudicada a l’equip que tindrà una termini de tres mesos. “Si tot va bé” i “sent optimista” les obres començaran durant el primer trimestre de 2019. La supervisió del projecte la duran a terme conjuntament la Generalitat i l’Ajuntament “per a escurçar terminis” i solucionar totes les qüestions que puguen sorgir.

Segons ha explicat Salvador, el projecte que l’anterior govern havia deixat per a la plaça “no servia” i, encara que “s’ha tardat un poc, ha pagat la pena” dur endavant un procés “pioner” com el concurs per a triar el disseny de la plaça que ha integrat també les demandes dels veïns.

Així, el projecte guanyador és un dels tres finalistes que ha estat exposat durant unes setmanes en la Llotja, on els ciutadans han pogut fer les aportacions que consideraven convenients.

Comparteix

Icona de pantalla completa