Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València tanca 2017 amb una liquidació positiva de 34,2 milions d’euros

La Diputació de València ha tancat l’exercici de 2017 amb un resultat pressupostari de 34.215.159,17 euros, segons ha indicat el diputat d’Hisenda, Toni Gaspar, qui ha apuntat que es tracta d’una liquidació positiva, amb un “mal anomenat” superàvit, que es destinarà “com sempre” als ajuntaments, “encara que falta saber de quina manera, a l’espera que –Cristóbal– Montoro es pronuncie sobre com es poden gastar aquests diners”.

La corporació ha destacat que la liquidació pressupostària d’enguany significa “l’inici d’una nova etapa: la Diputació deixarà d’estar subjecta al control de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF)”. “Hem complit tots i cadascun dels objectius del Pla Econòmic Financer (PEF), cosa que significa que aquest 2018 deixem d’estar subjectes a aquests tipus de plans”, ha subratllat Gaspar “en defensa de la responsabilitat i l’autonomia de la corporació provincial”.

Segons ha apuntat, “els bons resultats en els comptes anuals de la Diputació han sigut possibles perquè s’ha produït un augment d’ingressos que ha vingut acompanyat per una contenció de la despesa”. “Estem amortitzant el deute, cosa que es tradueix en una disminució del pagament d’interessos”, ha precisat el diputat, qui també ha posat l’accent en aquesta “major participació” en impostos de l’Estat, principal font d’ingressos de la corporació. “Si l’Estat recapta més, nosaltres ingressem més”, ha indicat.

A més, ha afegit que la gestió de la Diputació ha permés obtindre aquest resultat sense incrementar les taxes que, al contrari, s’han abaixat, com les de la gestió tributària que es presta als ajuntaments, “i sense retallar les ajudes que arriben als municipis a través dels diferents plans provincials”. En aquesta línia, ha afegit que aquest 2018 “totes les convocatòries hauran eixit en el primer trimestre de l’any, la qual cosa permetrà una major agilitat a l’hora de fer arribar els recursos a tots els municipis de la província”. Aquest canvi es produeix després d’un any de treball des de l’àrea d’Hisenda, que ha desembocat en el primer Pla Estratègic de Subvencions de la Diputació, “un catàleg d’ajudes que facilitarà que, a partir d’ara, en els tres primers mesos de l’any estiga pràcticament tots els diners injectats”.

D’altra banda, la Diputació de València ha reduït en 2017 el seu deute en un 15,95% respecte a l’anterior exercici, cinc vegades més que la mitjana de les administracions locals de tota Espanya, on s’inclouen les diputacions, grans àrees metropolitanes i més de 8.000 ajuntaments. Dels 396 milions d’euros de reducció del deute públic el passat any, 30 milions corresponen a la diputació, que en l’acumulat de 2016 i 2017 ha reduït el seu deute un 26%, en passar de 214,5 a 158,7 milions d’euros, un descens “molt significatiu” en les xifres globals de la reducció del deute públic estatal.

Segons el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, “d’una banda hem quadrat el cercle del finançament local duplicant les ajudes reglades i multiplicant la inversió social en els municipis valencians, però al mateix temps hem abaixat les taxes de la gestió tributària als ajuntaments i s’ha reduït de forma considerable el deute, una reducció molt important en el conjunt de les administracions locals a nivell estatal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa