Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa al Congrés que els partits condemnats per corrupció retornen les subvencions electorals

Els diputats de Compromís al Congrés volen endurir el Codi Penal pel que fa als delictes relacionats amb la corrupció. Així, aquest dimarts els parlamentaris valencians presentaran una esmena a la seua pròpia proposició de llei que contempla la il·legalització de partits polítics corruptes perquè el Codi Penal preveja que els partits condemnats per finançament il·legal retornen els diners de les subvencions electorals.

Compromís vol donar la possibilitat als jutges de poder imposar en les seues sentències l’obligació de retornar els diners públics cobrats pels resultats electorals. Segons avancen fonts de la coalició, els diputats entenen que això seria una mesura justa atés que si els partits han concorregut a les eleccions “dopats” amb fons de procedència il·lícita no es podrien beneficiar també dels recursos públics previstos en la llei electoral.

Per a articular-ho, els diputats han decidit presentar una esmena d’addició a la seua proposició de Llei Orgànica sobre la repressió penal del finançament il·legal de partits polítics. Concretament, Compromís proposa que l’article 304 del Codi Penal quede escrit amb la següent redacció: “Quan resulte acreditada l’aplicació, pels partits polítics, federacions, coalicions o agrupacions d’electors, de fons o recursos d’un altre tipus procedents del finançament il·legal per a sufragar despeses realitzades amb motiu o ocasió d’una determinada campanya electoral, les condemnes fermes imposades per la comissió d’algun dels delictes d’aquest títol comprendrà també, en tot cas, l’obligació de reintegrar a les Administracions Públiques l’import total de les quantitats percebudes en concepte de subvencions en la campanya electoral en la qual s’haja aplicat l’indicat finançament il·legal, incloses les rebudes en atenció al nombre de vots i de llocs de representació institucional obtinguts”.

La iniciativa legislativa per a reformar el Codi Penal va ser debatuda en el ple del Congrés i presa en consideració el passat mes de juliol gràcies als vots favorables del PSOE, Podemos, Ciudadanos i Esquerra Republicana. El PNB es va abstindre i el PP va votar en contra. La reforma del Codi Penal plantejada per Compromís preveu la suspensió d’activitats o fins i tot la dissolució de partits polítics finançats il·legalment mitjançant corrupció sempre i quan una sentència judicial així ho indique. Amb aquesta proposta es reforma l’article 304 del Codi Penal de tal forma que es preveuen fortes multes a les persones jurídiques en forma de formacions polítiques culpables de finançament il·legal. Però, a més, es posa a la disposició dels tribunals que puguen suspendre les activitats d’un partit oposat culpable, tancar les seues seus, ser intervinguts judicialment i, fins i tot, declarar la seua dissolució.

Aquesta va ser la primera proposició de llei presentada per la coalició valenciana i també la primera en ser presa en consideració. Ara, però, ha quedat en un calaix ja que la majoria conservadora de la Mesa del Congrés ja ha ampliat en diverses ocasions el termini de presentació d’esmenes ajornant així el seu debat.

Comparteix

Icona de pantalla completa