Diari La Veu del País Valencià
El Centre del Carme prepara una reordenació del convent per a sumar 4.000 m² d’espai i millorar la seguretat

El Centre del Carme requereix més espai i no li cal anar a buscar-lo fora, el té dins i a l’abast. Només necessita de pressupost i de temps perquè els 4.000 m² que formen part del complex monacal i que es troben en “runa extrema”, com els va qualificar el director del Consorci de Museus, José Luís Pérez Pont, se sumen a les sales i claustres de què ja disposa. Més enllà dels canvis físics de la seu del Consorci de Museus, la Generalitat treballa per a traure a licitació la seguretat de l’edifici, perquè el contracte es troba actualment prorrogat.

De moment, aquest dilluns, des del centre de cultura contemporània es va anunciar la instal·lació d’una cafeteria a l’Aula Capitular i, alhora, aquesta sala utilitzada per a conferències i rodes de premsa es traslladarà a l’estança de l’extrem esquerre del claustre gòtic. També s’han estan duent a terme treballs de poda i condicionament del claustre renaixentista que han deixat en evidència que hi ha zones en “runa extrema” i, per això, estan tancades. Però, la intenció, com va reconéixer Pérez Pont a aquest diari, és que l’antiga Escola d’Arts i Oficis acabe sumant-se al convent per a habilitar les cambres i acollir una biblioteca, un centre de documentació i diverses sales multiusos. Aquestes últimes estaran a disposició dels col·lectius i serviran per a fer medicació cultural, és a dir, que es descarta que la finalitat dels habitacles siga expositiva.

Totes les accions representen una “posada al dia de manteniment”, va apuntar Pérez Pont, d’un complex arquitectònic sobre el qual “durant molts anys no s’havia actuat”. Pel que fa a les sales al voltant del claustre gòtic, els primers canvis afectaran l’entrada, on s’efectuarà un pla de millora i ús de l’accés principal al centre. “Volem eliminar els obstacles que hi ha ara i que no haurien d’estar”, va apuntar el director del Centre del Carme. Actualment, una cinta barra el pas i obliga els visitants a anar cap al taulell de rebuda, que està ubicat a l’esquerra, i, a continuació, s’hi troba la botiga, mentre que la porta d’accés al primer gran espai resta ancorada a la dreta. Doncs bé, la idea és que s’organitze tot a la dreta, tant la consigna com el mostrador, per tal que el visitant tinga a la mà l’accés, que, a més, disposarà d’una nova il·luminació. Per a la reordenació es tindrà en compte i es “garantirà” que els possibles períodes d’altes temperatures o de baixes no afecten els treballadors, va assegurar el director.

Entrada al Centre del Carme amb el patí gòtic al fons; a la dreta l’Aula Capitular on s’ubicarà la cafeteria. / DIARI LA VEU

L’Aula Capitular, que es dedica a conferències, concerts i sales de premsa i on, a més, es poden visitar les restes islàmiques del subsòl protegides per un terra de vidre, passarà a acollir la cafeteria. Així, els usos de la Capitular es traslladaran a l’estança que resta a l’esquerra del claustre gòtic (segons s’entra pel vestíbul principal), que s’anomenarà sala zero i que tindrà caràcter de multiusos.

Futura sala de conferències i de premsa del Centre del Carme, que fins ara tenia un ús artístic. / DIARI LA VEU
Vista del claustre gòtic des de l’Aula Capitular. Al fons, l’entrada al Centre del Carme i, a la dreta, la futura sala de conferències i de premsa. / DIARI LA VEU

D’altra banda, el Centre del Carme preveu una nova fase de rehabilitació en la qual ja s’està treballant des de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. S’han realitzat els estudis previs i anàlisis de criteris d’intervenció al claustre renaixentista i a l’antiga Escola d’Arts i Oficis i s’està a l’espera de la dotació pressupostària necessària per a la licitació de la redacció del projecte. A hores d’ara s’estan realitzant treballs de manteniment i millora al jardí del seu claustre renaixentista per a salvaguardar la integritat de l’edifici històric de l’antiga Escola d’Arts i Oficis, pendent de rehabilitació. En el pati, hi havia arbustos que, pel fet de no haver actuat sobre el seu manteniment durant anys, s’han convertit en arbres més alts que l’edifici, va explicar Pérez Pont, qui va recordar que una de les primeres accions de condicionament i neteja del monestir va traure de l’interior una tona de fem emmagatzemat al llarg del temps.

“El conjunt paisatgístic del claustre està format per un conjunt d’arbres que creixen sense un ordre definit, amb alguns arbres morts que constituïen un risc tant per a les persones com per a la integritat de l’edifici”, recollia aquest dilluns Europa Press. Per això, aquesta vegetació s’ha talat i es reposarà amb espècies més adequades a les característiques del claustre, com ara l’engegada d’un conjunt d’actuacions per a assegurar la pervivència i seguretat de la arbolada, va explicar el director del Centre del Carme. L’actuació es va fer d’urgència i va començar el cap de setmana del 2 de març amb el suport de la Direcció general de Cultura i Patrimoni, ja que l’alçada dels exemplars sense vida podien posar en perill la seguretat de les persones, va afegir Pérez Pont.

A banda de la neteja dels magatzems, s’ha desenvolupat una nova senyalització adaptada a l’ús actual del centre i s’ha apostat per una guia de l’edifici en cinc idiomes. D’altra banda, el centre està immers en un pla d’estalvi energètic per a substituir la il·luminació d’algunes sales per llums de led.

La conselleria té damunt de la taula un estudi però espera disposar de pressupost per a poder traure les licitacions dels nous espais i convertir-los en sales multiusos, biblioteca i centre de documentació. Es descarta, per tant, que aquestes estances es convertisquen en zones d’exposició.

De moment no es compta amb un calendari definit per a executar totes les obres de rehabilitació perquè, segons apunten des del Centre del Carme, els treballs estan supeditats als pressupostos de la Generalitat i als terminis de l’Administració. En qualsevol cas, la cafeteria podria entrar en funcionament durant aquest any.

Adaptar la seguretat

El Centre del Carme va augmentar en 2017 un 140% el nombre de visitants, amb un total de 182.658 persones que van passar per les 30 exposicions i per les 300 activitats que va acollir l’antic monestir. La xifra de l’any passat representava un creixement de més del doble respecte de 2016. De fet, s’apuntava des del centre de cultura contemporània que en juny de 2017 ja havia superat les dades de tot el 2016, quan va tancar amb 75.918 visites.

Això fa que la realitat del centre siga completament diferent. Hi passa més gent i, per tant, la seguretat tant dels visitants com de l’art que s’hi exposa s’ha de tindre en compte. De fet, el passat mes de gener es va produir un furt d’una obra d’art. “Càmeres de seguretat hi ha però ens hem de replantejar la situació”, va advertir Pérez Pont. El contracte de seguretat es troba actualment prorrogat. Per això, s’està treballant en l’elaboració dels plecs per a traure a licitació la vigilància de la seu del Consorci de Museus que atenga la situació real de l’espai que va acollir 182.658 visitant i treballa en una ampliació de les zones castigades per la deixadesa, un fet que pot multiplicar la xifra de visitants i que, per tant, requerirà de noves estratègies de seguretat.

Comparteix

Icona de pantalla completa